Home Novosti SRPSKI POVJESNIČAR, MILAN St.PROTIĆ: “Da, Ratko Mladić je zločinac a Srebrenica neoprostiv...

SRPSKI POVJESNIČAR, MILAN St.PROTIĆ: “Da, Ratko Mladić je zločinac a Srebrenica neoprostiv zločin. Ali, ima li neki ‘Protić’ kod Hrvata i Bošnjaka”?!

Milan St. Protić upitao je Hrvate i Bošnjake gdje su “njihovi Protići” koji bi govorili o zločinima svog naroda.

Povjesničar i nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u SAD-u Milan St. Protić, koji je uzburkao strasti u Srbiji i regiji tvrdnjama u nedavnom televizijskom intervjuu da je general Ratko Mladić zločinac, a Srebrenica neoprostiv zločin i srpska sramota, u intervjuu za beogradske medije od četvrtka upitao je Hrvate i Bošnjake gdje su “njihovi Protići” da nešto kažu o zločincima iz svog naroda.

Ocjenama i konstatacijama, iznesenim za tv produkciju Balkan info, o tome kako Ratko Mladić nije nikakav srpski oficir, niti heroj, već zločinac, te da su masovna ubistva Bošnjaka u Srebrenici u ljeto 1995. apsolutno neoprostiv zločin, Protić je potaknuo brojne reakcije i podijeljena mišljenja u javnosti i na društvenim mrežama.

‘Ratko Mladić nije heroj, nego zločinac’

Nakon ocjena da je “Srebrenica ljaga na srpskom obrazu” te da “Ratko Mladić nije nikakav srpski časnik niti heroj, već zločinac”, Protić je u četvrtak u intervjuu za beogradski magazin “Nedeljnik” rekao kako je to bilo obraćanje svojim sunarodnjacima.

“To je obraćanje bilo upućeno mojim Srbima, a ne drugima. Imam ja što reći i Bošnjacima i Hrvatima i to im se nimalo ne bi dopalo. Rekao bih im gore nego što sam rekao za svoje Srbe zločince”, izjavio je Protić za “Nedeljnik” ponovivši ocjenu da se Srbi trebaju stiditi Srebrenice.

“Srebrenica jest ljaga na našem obrazu. I drugi imaju ljage na svojim obrazima. I bilo bi dobro da se sami preispitaju, da ih ja sa ove strane na to ne opominjem”, rekao je Protić ocijenivši kako je “lako citirati” njegove ocjene “kad u Beogradu kaže nešto kritički i strogo o pojedincima iz svog naroda koji su se teško ogriješili o ljudskost”.

‘Gdje su njihovi Protići?’

“Dobro bi bilo i ja bih volio da se pojavi neko i među Hrvatima i među Bošnjacima ko ima hrabrosti tako nešto reći o zločincima iz svog naroda. Gdje su njihovi Protići? Ima ih povremeno, ali su stidljivi”, konstatirao je Milan St. Protić u intervjuu beogradskom časopisu “Nedeljnik”.

U Srbiji se genocid u Srebrenici službeno izbjegava nazvati tom pravnom kvalifikacijom. Skupština Srbije usvojila je 2010. godine deklaraciju o Srebrenici službenog naziva “Deklaracija o osudi zločina u Srebrenici Narodne skupštine Republike Srbije” kojom srbijanski parlament “osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde”, uz izraze saučešća i izvinjenja “porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija”.

Tim je dokumentom pružena puna podrška državnim organima zaduženih za procesuiranje ratnih zločina u “otkrivanju i hapšenju Ratka Mladića radi suđenja pred Međunarodnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju”.

PROČITAJTE I: Bivši gradonačelnik Beograda: Zločin u Srebrenici je neoprostiv, Mladić je bijednik…

(SB)

Previous articleSVE MI DIRAJ – OČEVINU NE: Zbog ovog teksta Dodik je jučer doslovno pomahnitao! (VIDEO)
Next articleSkandalozno: Asistent na Fakultetu političkih nauka i istaknuti član SDP-a otvoreno vrijeđa muslimane
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.