SRPSKO LICEMJERSTVO: Otkriven spomenik bivšem ruskom ambasadoru Vitaliju Čurkinu koji je stavio veto na rezoluciju o genocidu u Srebrenici

U Istočnom Sarajevu otkriveno je spomen-obilježje preminulom ruskom veleposlaniku pri UN Vitaliju Čurkinu i to u znak zahvalnosti za rusko “ne” u Vijeću sigurnosti UN-a na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Ranije su Majke Srebrenice poručile da ovakve poteze smatraju povokacijom žrtava.

 

Jedna pored druge, ukrštene u jednu, zastave Republike Srpske i Rusije, za domaćina jasan su znak neraskidive i bratske ljubavi između dva naroda: Rusa i Srba. Zastave, kulturno-umjetnički program, mladići i djevojke u starim nošnjama i pjesme dio su današnje svečanosti otvaranja spomenika ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu.

Umjesto u Srebrenici, spomen-obilježje ruskom veleposlaniku svjetlo dana ugledalo u Istočnom Sarajevu. Za organizatore ove je veliko hvala za, kako tvrde, veliko Čurkinovo i rusko “ne” na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u Vijeću sigurnosti UN-a 2015. godine.

“Ovim se šalje poruka da je mir najbitniji. Rusija i Čurkin su svojim vetom na rezoluciju poslali poruku da je potreban mir, jer da je donesena rezolucija da su Sebi genocidan narod, ne bi bilo mira”,tvrdi Vojin Pavlović, predsjednik Udruge Istočna alternativa RS-a.

Za razliku od sebreničke lokalne zajednice koja je rekla “ne” ovom spomeniku, koji je trebao biti podignut uoči godišnjice genocida u ovome gradu, Općina Istočno Novo Sarajevo dala je zeleno svjetlo. Tvrde ovim potezom se ne pokazuje nikakvo neprijateljstvo. Za prvog čovjeka ove općine – Srbi su u prošlom stoljeću najviše patili.

“Ako neko želi da vas okarakterizirao kao genocidni, a pri tome ste najviše patili u XX vijeku kroz tri rata – prvi svjetski, drugi svjetski i treći svjetski rat i ne možete biti genocidni”, poručuje Ljubiša Ćosić, načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo.

 

 

(N1)

Komentari su zatvoreni