ŠTA JE UPITANJU? Vlast u Bratuncu još nije prihvatila lokaciju za izmještanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović

0

Crkva koja se nalazi u dvorištu nane Fate Orlović iz Konjević Polja trebala bi biti uklonjena do 1. aprila ove godine. Još uvijek je neizvjesno da li će rok biti ispoštovan, s obzirom na to da prijedlog lokaliteta u Bratuncu za izmještanje objekta zvanično nije usvojen, a to treba učiniti lokalna vlast.

Nana Fata Orlović svakim danom očekuje informaciju o dolasku stručnih službi koje će pokrenuti proces izmještanja crkve iz njenog dvorišta, što je nakon 15-godišnje pravne bitke naređeno presudom Evropskog suda za ljudska prava, koja je donesena prije pet mjeseci.

Kao što je od ranije poznato, predloženo je da dijelovi crkve iz dvorišta nane Fate iz Konjević Polja budu premješteni na nekadašnji parking bivšeg preduzeća Vihor gdje je planirana i izgradnja spomen-obilježja.

Međutim, sve je još uvijek u formi prijedloga koji treba usvojiti Skupština Opštine Bratunac, koja o tome do danas nije raspravljala.

Ispražnjavanje unutrašnjosti crkve počelo je 27. februara ove godine, što je predstavljalo uvertiru u izmještanje objekta, međutim, u ovom trenutku niko sa sigurnošću ne može reći kada će se to zaista dogoditi.

“Atmosfera nije baš prijatna. Ovo područje je rovito i ne znamo kako će se sve dalje odražavati, ali mislim da nećemo imati problema vezano za izmještanje crkve, a ni poslije toga. Mi kao općina ne znamo kada će i gdje crkva biti izmještena”, kazao je Salih Dubičić, zamjenik načelnika Bratunca.

Nana Fata se prije nekoliko dana iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) vratila u Bosnu i Hercegovinu, a proteklog vikenda posjetila je i Konjević Polje. Međutim, nedugo nakon toga krenula je put Srebrenika kod kćerke s kojom provodi ove dane. U razgovoru za Klix.ba kaže da svojim očima uklanjanje crkve gledati neće.

“To ne bih mogla podnijeti. Ljuti su oni, a ljuta sam i ja. Ne bih voljela da se dogodi bilo kakav problem. Zbog toga mi je bolje da budem ovdje (u Srebreniku, op.a.). Nadam se da će se to sve završiti u miru i na najbolji način. Još uvijek ne znam zbog čega nisu počeli, ali vjerujem da će sve završiti do 1. aprila. Tamo ću ponovo otići tek kada je odnesu”, kaže nana.

Srpska pravoslavna crkvena opština crkvu je izgradila na imovini koju je u vrijeme ratnih razaranja u periodu od 1992. do 1995. godine Fata Orlović morala napustiti skupa sa sedmero djece i mužem Šaćirom koji je pogubljen u vihoru agresije.

Isto kao i prije pet mjeseci kada smo je posjetili u Konjević Polju, nekoliko sati nakon donošenja presude, nana Fata nam danas kaže da izmještanje crkve ne smatra svojom pobjedom.

“U svemu ovome imam veliku podršku svoje porodice, a nakon što crkva bude uklonjena, prvo što ću uraditi je ograđivanje dvorišta koje meni pripada. Nakon toga će doći dvojica sinova koji će tu napraviti svoje kuće”, kaže nam Orlović.

Evropski sud za ljudska prava je 1. oktobra 2019. donio konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević Polju. Sud je jednoglasno odlučio da je došlo do povrede člana 1 Protokola 1 (zaštita imovine) uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Protivnik izmještanja crkve iz dvorišta nane Fate je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je nedavno izjavio da kao čovjek misli da crkvu treba izmjestiti, međutim, kao političar je suprotnog stava.

Negativnoj atmosferi na području bratunačke regije doprinose i članovi udruženja Istočna alternativa Republike Srpske koji traže bojkot odluke Evropskog suda za ljudska prava, a prije nekoliko dana pozvali su građane da organiziranim stražama spriječe uklanjanje crkve. Do danas u neposrednu blizinu dvorišta u kojem se nalazi kuća nane Fate niko nepoznat i sa sumnjivim namjerama nije dolazio.

(Klix)

Odgovori