Čuvajmo Srebrenicu

ŠTA SE DEŠAVA: Donacija Saudijske Arabije nikako da stigne u Srebrenicu

0

Od dva miliona maraka, pola je predviđeno za obnovu stambenih objekata, a drugi dio za razvoj poljoprivrede i održivi povratak

Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, prije tri i po godine odobrila je dva miliona maraka za Srebrenicu. Milion maraka planiran je za obnovu stambenih jedinica, a ostatak za nabavku poljoprivredne mehanizacije, razvoj poljoprivrede i održiv povratak.

Donator je uvjetovao da 80 posto sredstva bude raspoređeno Bošnjacima, a 20 posto Srbima. Na ponovljeni javni poziv apliciralo je 1.400, a komisija je sačinila spisak od 800 korisnika, koji je prihvatila i Skupština općine (SO) Srebrenica.

– Sredstva su uplaćena na račun Vijeća ministara BiH, koje će vršiti sve uplate za nabavku opreme i materijala po utvrđenom spisku korisnika – nezvanično saznaje „Avaz“.

Općina je od donatora tražila izmjenu odluke, da umjesto određenog broja traktora dodijeli freze, kako bi zadovoljila više korisnika i to je odobreno.

Vladan Milovanović, šef Kabineta srebreničkog načelnika, za „Avaz“ kaže da je donator tražio da spiskove korisnika, sve odluke SO i ostalu dokumentaciju prevedu na engleski jezik i dostave u određenom roku, što su učinili, sada je na potezu donator.

Od donatora smo tražili informaciju o realizaciji ovog projekta, ali je nismo dobili, prenosi Avaz.ba.

Odgovori