Home Novosti BiH ŠTA SE TO SPREMA U MOSKVI: Lavrov pisao učesnicima svesrpskog sabora -“Јunački...

ŠTA SE TO SPREMA U MOSKVI: Lavrov pisao učesnicima svesrpskog sabora -“Јunački srpski narod je jasno pokazao da se neće pomiriti…”

Šef ruske diplomacije uputio pismo učesnicima “svesrpskog sabora”.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo učesnicima “svesrpskog sabora” u Beogradu u kojem navodi da su Srbi i Rusi pružali rame uz rame otpor neprijateljima i osvajačima i zajedno gradili miran život.
– Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševjekovne veze, zajedničke tradicionalne vrijednosti, prijateljstvo provjereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život, naveo je Lavrov u pismu.

On je dodao da se “danas suočavaju sa novim izazovima, udruženo se suprotstavljajući snagama koje pokušavaju da cijelom svijetu nametnu svoja pravila, izvrnu istoriju, usade u svijest naše dejce tuđe i antihumane postulate”.

-Јunački srpski narod je jasno pokazao da se neće pomiriti sa neokolonijalnim porobljavanjem. Zato Zapad i pokušava da kazni Srbe, liši ih slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natjera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi, poručio je Lavrov.

-Jedinstvo je sada važnije nego ikada i ono je upisano u genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici – u čuvenoj krilatici “Samo sloga Srbina spašava”.

– Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susjedima, piše Lavrov.

Lavrov je naveo da “Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava”.

– Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavićemo da gradimo novi svjetski poredak – na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa, naveo je Lavrov.