Status dana! “Ako je ubijanje civila, klanje žena i djece herojstvo, ti si care već dostigao nivo “genetskog zločinca”

Genaral Slobodan Praljak, koji je nakon izricanja presude u srijedu u Haagu počinio samoubistvo, kao što je i bilo za očekivati, uzrok je nikad ugašene, društvene entropije.  U ratu smo podijeljeni bili, 20 i kusur godina kasnije, više nego ikada. U prilog tome idu medijsko-politička ‘prepucavanja’ koja već drugi dan društvo tjera u još veću agoniju.

 

 

Najveći problem našeg društva je taj što smo tu gdje jesmo, a gdje smo bili i prije 25 godina. Ne volimo se dovoljno da bi napredak ostvarili, a opet, ne mrzimo se dovoljno da bi jedni druge klali. Mada, kako kažu, u svakom žitu kukolja… Jednu osobu, jedna strana glorifikuje, druga se njenoj kazni raduje, a ni jedna strana ljudskosti u sebi nema.

Danijel Senkić, politički aktivista iz Tuzle, na svom Facebook profilu objavio je status u čijem fokusu je bilo upravo ovo društveno ludilo koje međ’ nama vlada. O čemu je riječ, pročitajte u nastavku…

“Kada je neko presuđeni zločinac, to znači da se njemu sudilo. Godinama su se izvodili dokazi, svjedoci… i na osnovu toga PRESUDILO. Na to se ŽALILO pa im se opet PRESUDILO!! I on je onda PRAVOSNAŽNO PRESUĐENI RATNI ZLOČINAC!

Eh… onda pojedinci (na moju žalost i neki ljudi koji su mi nešto značili u životu, valjda zbog krvne veze), nakače sliku Praljka (autora Praljkovače od koje staje srce, i ostali organi), na kojoj piše, “ON NIJE ZLOČINAC NEGO HEROJ”. Kada sebi uvrtiš u glavu da je ubijanje civila, klanje žena i djece, osnivanje koncentracionih logora itd. herojstvo, ti si care već dostigao nivo “genetskog zločinca” i ja se tebe bojim. Bojim te se zbog sljedećih pokoljenja, jer ćeš, ako opet zatreba, herojski kao i Praljak ubiti, zaklati, zatvoriti, silovati… Spasi druže sljedeća pokoljenja, nazdravi odmah sa generalom!”

Komentari su zatvoreni