“Strah da će vanjski faktori isprovocirati referendum u RS”

“Populisti koji danas vode RS apsolutno nemaju potrebe objašnjavati s čime će se suočiti građani na području RS-a ‘dan poslije referenduma”, saopćeno je iz Pokreta Odgovor.

 

 

Pokret „Odgovor“ upozorava da je opasnost da proruski mediji iskoriste priču o ‘referendumu u Republici Srpskoj’ kao relevantnu i ozbiljnu realna, te da se naša zemlja može vrlo lako naći na mapi kriznih političkih žarišta, ukoliko bosanskohercegovački lideri i međunarodna zajednica ne priznaju opasnost koja proizlazi iz Dodikove retorike i SNSD-ove ‘izlazne strategije’ pred gubitak vlasti u ovom bh. entitetu.

“To što je ideja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske trajno pogubna po građane ovog bh. entiteta, što bi taj referendum bio odbačen kako od institucija Bosne i Hercegovine, tako i od Evropske unije i međunarodne zajednice, ne treba da nam bude znak da se isti neće dogoditi. Nemojte misliti da Milorad Dodik i SNSD nisu spremni učiniti sve da svoju poziciju učine jačom i relevantnom na evropskoj sceni. Evropska unija se trenutno suočava sa dvije krize unutar samog članstva koje ne znaju riješiti i spremni su učiniti sve da izbjegnu nova politička žarišta na evropskom tlu, pa je onda prostor za pregovaranja između onih koji bi mogli eskalirati krizu bilo gdje i same EU značajno veća“, poručuju iz „Odgovora“.

„Populisti koji danas vode RS apsolutno nemaju potrebe objašnjavati s čime će se suočiti građani na području RS-a ‘dan poslije referenduma’. Niko ne zna šta će biti sa statusom državnih službenika koji rade u bh. institucijama, a dolaze sa Pala ili iz Lukavice. Niko neće da kaže da će RS ubirati znanto manje prihoda od poreza ako krene u neki sistem paralelne i samostalne naplate, s obzirom da je sistem PDV-a trenutno postavljen u njenu korist. Nikog nije briga za trajnu ‘pat poziciju’ u Bosni ako do nje dođe, ali vanjskim faktorima svakako odgovara da rade na percepciji širenja panike i krize širom Evrope. I gdje im je za takve stvari bolja meta, nego naša zemlja, a ko je bolji provodilac do SNSD-a i odlazećeg Milorada Dodika“, poručuju iz „Odgovora“.

„Ono što je još opasnije od svega toga jeste ideja Dodika i SNSD-a da takvo postupanje i proces mogu kontrolisati. Istina je da je priča o šupljem referendumu o nezavisnosti znatno jača od one sa pravosudnim institucijama, ili sa ‘devetim januarom’. Kada je jednom donesu, neće je moći povući, te će se onda stvari dešavati i bez realne kontrole SNSD-a i onih koji su cijelu krizu htjeli proizvesti za malo dnevnopolitičke koristi. Mi, kao Bošnjaci-povratnici u RS-u upozoravamo da je opasnost od odvijanja ovakvog procesa stvarna, i da političko Sarajevo mora znati kako upravljati kriznom situacijom koja bi mogla nastati u tom slučaju, te već imati predložene
načine kako zaštititi povratničku populaciju u slučaju eskalacije političke krize“, zaključuju iz „Odgovora“.

N1

Komentari su zatvoreni