Strahote u Novoj Kasabi nije preživjelo 1.200 Bošnjaka

0

Članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida u okviru obilježavanja 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine, danas posjećuju mjesta gdje su njihovi najmiliji ubijani, te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odaju počast nevinim žrtvama, javlja Anadolija.

 

 

U okviru obilaska mjesta stradanja prvo su posjetili stratište u Novoj Kasabi.

“Danas obilazimo stratišta na kojima su ubijani naši najmiliji. To su bili najcrnji i posljednji trenutci života naše djece koja su ubijana gladna i žedna. Prema Haškom tribunalu na igralištu u Novoj Kasabi je bilo zatočeno 1.200 Bošnjaka, a nakon toga i likvidirano. Dok postoji i jedna majka nećemo zaboraviti šta se dogodilo, govorit ćemo istinu, ne zbog mržnje ili nečega nego zbog istine i pravde. Evo već 23 godine mi tražimo istinu i pravdu”, rekla je predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić.

Hasan Hasanović je preživio genocid u Srebrenici. Danas je kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari. Govorio je o stratištu u Novoj Kasabi.

“U Novoj Kasabi, 12. jula 1995. godine počela je velika zasjeda oko Kameničkog brda. Ubijeno je nekoliko stotina muškaraca i dječaka. Narednog dana su blokirani svi ovi putevi, i počela je masovna operacija zarobljavanja dječaka i muškaraca. Sa megafonima su ih pozivali da siđu na asfalt i predaju se. Oko 6.500 muškaraca i dječaka se predalo. Oko 1.200 ih je dovedeno na stadion u Novu Kasabu. NATO je iz svog aviona snimio fotografije zarobljenih muškaraca i dječaka”, rekao je Hasanović.

Istakao je da su putnom relacijom prema Milićima i Vlasenici deportovane porodice iz Potočara.

“Na ovom mjestu su viđale svoje očeve, braću, supruge. Možete zamisliti kako je njima bilo. Ovo je jedino mjesto koje je obilježeno, jer imamo ploču na kojoj piše 13. juli 1995. godine. Ni jedno drugo stratište nije obilježeno”, kaže Hasanović.

(Ins.ba)

Odgovori