Stranci bi prije zakona lex Čović trebali riješiti pitanje izbora u Srebrenici

0

Pozivam međunarodnu zajednicu u BiH da u okviru izmjena Izbornog zakona BIH upotrijebi svoj autoritet i u raspravu oko promjene Izbornog zakona uvrsti i promjenu izbornog zakona vezanog za pitanje izbora u Srebrenici, kaže u izjavi za Vijesti.ba zastupnik Nezavisnog bloka u državnom Parlamentu Sadik Ahmetović.

 

 

On traži da se u prijedlogu zakona nađe amandman koji je za Srebrenicu važio 2008 godine.

– Pitanje izbora u Srebrenici treba biti pitanje koje zavrijeđuje pažnju kako međunarodnih tako i domaćih političkih aktera u BIH. Ja sam na tu temu govorio u Parlamentu BIH u okviru rasprave promjena Izbornog zakona koje su predložili SDA i HDZ, kaže Ahmetović.

Dodaje da pitanje Srebrenice treba vratiti u fokusu.

– Pravedno rješenje za Srebrenicu je pretpostavka za normalizaciju naših unutrašnjih odnosa u BIH. A ono povlači i normalizaciju odnosa sa Srbijom što bi svakako trebao biti interes svih u BIH. Jer žrtve genocida zaslužuju da se njihovo pitanje riješi prije pitanja Dragana Čovića. Ako stranci u BIH podržavaju da se donese zakon lex Čović onda bi trebali više energije utrošiti da se riješi pitanje izbora za Srebrenicu i svoju energiju utroše u zakon lex Srebrenica, poručuje Ahmetović.

 

 

(Vijesti.ba)

Odgovori