STRAŠNO UPOZORENJE PROFESORA: Dodik i Čović žele u Predsjedništvo da zajedno sa samog vrha razvale BiH

0

Dodikova kandidatura može se tumačiti samo njegovom potrebom da kada se dočepa tog vrha učini sve što može protiv države Bosne i Hercegovine. Da nastavi još aktivnije opstruirati i raditi sve ono što mu kontekst člana Predsjedništva. On i Čović će uraditi sve što mogu uraditi protiv ove države. Obojica se zato tako grčevito bore za ovu vrstu kandidature, da konačno zajednički sa samog vrha države pokušaju ovoj zemlju stati za vrat, kazao je za Vijesti.ba profesor Esad Bajtal govoreći o kandidaturi Milorada Dodika za člana Predsjedništva BiH.

 

“To je čovjek koji tvrdi da ne voli ovu zemlju, da to nije njegova zemlja, da on radi na raspadu ove zemlje. Ostaje moralno pitanje, kako neko ko sve to već godinama javno izgovara i čak tvrdi da ova država ne postoji, kako neko ko sve to javno izgovara može sebi dozvoliti logički apsurd da bude na čelu nečega što ne voli, što ne želi i što ne priznaje. Dakle, to je čisto ljudsko i moralno pitanje, ali dobro, politika je takva kakva jeste”, rekao je Bajtal.

– Sa druge strane, ako neko želi da uništi ovu zemlju i to ne krije, da razvali ovu državu tvrdeći da nije njegova, onda se prihvatanjem kandidature te vrste da se bude u vrhu države koju ne voliš i nećeš, može tumačiti samo njegovom potrebom da kada se dočepa tog vrha učini sve što može protiv države Bosne i Hercegovine, dodao je

“Da nastavi još aktivnije opstruirati i raditi sve ono što mu kontekst člana Predsjedništva bude omogućavao i dozvoljavao. Treći način bi bio, da je on zapravo samo lutka na koncu nekoga ko stoji u njegovoj pozadini. Njegova pozadina su Beograd sa jedne strane i velikodržavi koncpet koji se nikada nije ugasio i sa druge strane Moskava kao produžena ruka Putinove politike koja ne odustaje od svojih strateških planova i potreba da se ovi prostori drže pod kontrolom. U tome smislu, Dodik je samo lutka na koncu, igra tuđu igru a pri tome u javnom prostoru izgirava moćnika koji to uistinu nije”, smatra Bajtal.

On se osvrnuo i na mogućnost da Dodik i Čović zajedno budu u Predsjedništvu i na navode pojedinih političara da tada postoji mogućnost da obojica podnesu ostavke i da preko Domova naroda koje kontrolišu sprečavaju delegiranje drugih na tu poziciju što bi rezultiralo time da Bosne i Hercegovine kao država ostane bez institucije Predsjedništva, kazavši da se ne može znati šta će oni poduzeti ali da bi sigurno taj dvojac u skladu sa ovim što vidimo posljednjih godina i u skladu sa spregom koju su napravili, učinio sve na tragu ideje o disoluciji BiH i ideje o njenoj dezintegraciji.

“Sve što mogu uraditi protiv ove države oni će i uraditi, kako bi iz tih vlastitih opstrukcija izvukli argument da se ovdje ne može zajedno živjeti i da se ova država mora podijeliti. Dakle, oni će djelovati na tome tragu. Kako će to izgledati praktično i šta je njihov plan B koji im je očito zajednički, šta to na nivou konkretnih političkih poteza znači, to ne možemo znati, ali ono što je logički zaključak jeste da će učiniti sve što mogu protiv ove države. Obojica se zato tako grčevito bore za ovu vrstu kandidature, da konačno zajednički sa samog vrha države pokušaju ovoj zemlju stati za vrat”, naglasio je Bajtal.

Kometarišući kandidaturu Željke Cvijanović za predsjednicu RS-a i njene izglede u odnosu na protukandidate, Bajtal je kazao da o tome treba da odluče građani manjeg entiteta.

“Pretpostavimo da će napraviti svoj izbor, ali ostaje pitanje da li će se njihov izbor priznati, s obzirom na činjenicu da sadašnja vladajuća struktura ima ogromnu moć tamo. Tu podrazumijevam moć manipulacije izbornim rezultatima. Pitanje je hoće li ta struktura pristati na rezultat koji joj ne odgovara”, rekao je Bajtal.

 

 

(Vijesti.ba / ZASREBRENICU.ba)

Odgovori