Čuvajmo Srebrenicu

Subašić: Svijet bi bio drugačiji kada bi i drugi krenuli putem Wim Koka

0

Nekadašnji holandski premijer, Wim Kok, čija je vlada podnijela ostavku zbog uloge nizozemskih vojnika u sastavu Ujedinjenih naroda u Srebrenici, umro je u subotu u 80. godina, objavila je njegova laburistička stranka.

Koku, premijeru Holandije od 1994. do 2002. godine, otkazalo je srce, saopćili su njegovi laburisti.

Kok je vladao tokom perioda snažnog ekonomskog rasta te zemlje te je vodio tri koalicijske vlade.

Njegova vlada je 2002. podnijela ostavku nakon što je službeno izvješće koje je naručila od Nizozemskog instituta za ratnu dokumentaciju (NOID) proglasilo nizozemske vojnike odgovornima za neuspjeh u sprečavanju genocida u Srebrenici.

Na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, u julu 2015. godine, Wim Kok je objavio kolumnu o Srebrenici koju su objavili svjetski mediji. Kok je od 2002. godine bio povjerenik ICMP-a (Međunarodna komisija za nestale)

„Ispravan odgovor na zlo je pronaći jasan put iz tame. Holandija ima važnu ulogu u radnjama koje međunarodna zajednica poduzima da odgovorni za genocid završe iza rešetaka, a na čelu je pomoći Srebreničanima i Bosni i Hercegovini u oporavku od trauma koje su posljedica sukoba“, napisao je Kok u toj kolumni.

Predsjednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić prisjetila se kako je na dan pada Vlade Holandije boravila u Hagu, i kako je situacija bilo vrlo napeta.

„Sjećam se da smo Hasan Nuhanović i ja napustili salu gdje je čitan taj izvještaj, jer nismo bili zadovoljni sa nekim detaljima iz izvještaja. Poslije je do nas došla vijest o raspuštanju Vlade Holandije. Bilo mi je drago zbog toga“ rekla je Subašić, dodajući da je to bio logičan slijed dešavanja nakon svega što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine.

„Odluka Koka i njegove vlade da podnesu ostavku zbog genocida u Srebrenici zapravo samo govori o veličini zločina u Srebrenici. Kok i oni ljudi koji znaju šta se tamo desilo jednostavno to više nisu mogli čuvati u sebi“, rekla je Subašić Patriji, dodajući da će kasnija uloga Koka u ICMP-u biti velika.

„Sve bi bilo drugačije kada bi i ostali krenuli putem Koka. Žrtvama bi bilo mnogo lakše, bilo bi lakše i onima koji su počinili zločine, jednostavno, svijetu bi bila poslana snažna poruka da se zločini ne smiju ponoviti nikome i nigdje“, zaključila je Subašić, prenosi Patria

POVEZANO: SJEĆANJE NA VELIKOG ČOVJEKA: Kolumna preminulog holandskog premijera o Srebrenici

Odgovori