Sudi mu se za genocid u Srebrenici: Goranu Sariću će BiH platiti 62.000 maraka

Goran Sarić, koji je pravosnažno oslobođen krivice za ratni zločin u Sarajevu, sklopio je nagodbu s Pravobranilaštvom BiH da mu se za vrijeme provedeno u pritvoru isplati 62.000 maraka.

 

 

Sarićev advokat prihvatio je ponudu Pravobranilaštva BiH da Sariću bude isplaćeno 62.000 maraka za materijalnu i nematerijalnu štetu koja je pričinjena Sariću zbog optužbi da je počinio ratni zločin, piše BIRN.

Sarić je tražio 160.000 maraka za oko godinu dana provedenih u zatvoru, te 159 dana u kućnom pritvoru i 708 dana mjera zabrane kretanja, ali je prihvatio ponudu Pravobranilaštva BiH.

U novembru 2014. godine Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Gorana Sarića optužbi za zločine počinjene 1992. godine u sarajevskom naselju Nahorevo.

Sarić je oslobođen optužbe da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar, nadzirao i učestvovao u razdvajanju muškaraca koji su bili zatvoreni u Psihijatrijskoj bolnici Jagomir u Sarajevu.

Sariću se u odvojenom postupku sudi za genocid u Srebrenici i taj postupak je i dalje u toku.

Iznoseći završnu riječ na suđenju Sariću za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je kazalo da je optuženi znao za genocidnu namjeru glavnih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata.

– Neke od dosljednosti zajedničkog plana su sistemsko i metodično odvajanje muškaraca, čak i onih koji su bili premladi i prestari za vojsku. Uslijedilo je metodično ubijanje uz jasnu namjeru da se ubiju svi muškarci – rekao je tužilac Predrag Tomić.

Dodao da je optuženi bio nadređen izvršiocima zločina, pojasnivši da su pripadnici Specijalne brigade policije poduzimali radnje kojima su dali doprinos genocidnom planu na terenu.

On je spomenuo i iskaz svjedoka koji je kazao da je Sarić rekao Ljubomiru Borovčaninu: “Boro, sutra ideš na teren priključiti se vojnim snagama”.

Borovčanin, bivši zamjenik komandanta Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) osuđen je pred Haškim tribunalom na 17 godina zatvora jer u julu 1995. nije spriječio ubistva u Srebrenici.

Sariću se sudi da je kao komandant Specijalne brigade policije i član komande štaba policijskih snaga MUP-a RS-a komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni u julu 1995. godine u Srebrenici.

Prema optužnici Sarić je, osim da je izdao upute, optužen i da je vršio kontrolu nad Borovčaninom na terenu. Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sariću se na teret stavljaju i zločini na području Zvornika.

Tužilac Tomić je naveo da je Sarić bio upoznat sa svim radnjama po kojima su postupale jedinice Specijalne brigade policije koje su bile na terenu u Srebrenici.

– Znao je da odlaze da se uključe u hapšenju, zarobljavanju i likvidaciji muškaraca – kazao je Tomić i dodao da je pored redovnih izvještaja Sarić imao i sastanak s Borovčaninom.

Tužilaštvo BiH će s iznošenjem završne riječi nastaviti 27. novembra, prenosi BIRN.

POVEZANO:  Izmijenjena optužnica Sariću na suđenju za genocid u Srebrenici

Komentari su zatvoreni