Suđenje Josipoviću i ostalima za zločine u Srebrenici: Kako je za prijevoz Srebreničana do Kladnja “trebovano” 27 autobusa

Vozač autobusa kojima su prevoženi Srebreničani je u nastavku suđenja za genocid rekao u Sudu Bosne i Hercegovine da su žene, djecu i starce iz Potočara odvozili prema Kladnju, a muškarce iz škole u Bratuncu u Pilicu (općina Zvornik).

Slobodan Đajić, bivši vozač autobusa “Drinatransa”, kazao je da je “trebovano 27 autubusa” iz njegovog preduzeća za prijevoz Srebreničana iz Potočara do Kladanjske Luke. “Narod se skuplja. Žene, djeca, starci… Vjerovatno Bošnjaci, ko će biti”, rekao je svjedok, dodavši da je bilo vojske u raznim uniformama i pripadnika UNPROFOR-a.

Potvrdio je da je bilo odvajanja vojno sposobnih muškaraca od žena, i prisjetio se da je vidio kako jednog muškarca odvajaju od porodice i odvode kod neke kuće, gdje su bili drugi muškarci.

Nakon što su napunjeni autobusi, svjedok je, kako je izjavio, u Kasabi vidio vojsku kako “goni ljude, civile, Bošnjake, koji su pješke išli”. “Ruke stavljaju iza glave, prati ih vojska, Vojna policija”, pojasnio je Đajić.

Prema njegovim riječima, stanovništvo iz Potočara je vozio dva dana, a onda muškarce koji su bili u školi u Bratuncu.

“To su bili vojno sposobni muškarci, Bošnjaci. Dovodi ih ta policija vojna, ulaze ljudi u autobuse. Sjeda vojni policajac jedan na prednji, a drugi na zadnji dio autobusa, kod vrata”, kazao je svjedok, potvrdivši da je jednu turu odvezao za Pilicu, vjerujući da ih vozi na razmjenu.

Đajić je svjedočio na suđenju Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Dragomiru Vasiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, koji su optuženi za učešće u genocidu nad Bošnjacima iz Srebrenice jer su sudjelovali u prisilnom premještanju, transportu, zarobljavanju, a neki od njih i u pogubljenju muškaraca i dječaka.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je rekao da se, prije nego što je krenuo u Potočare, javio u “Standard”, gdje je bilo sjedište Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), pojasnivši da je postupao po naređenju vojnih struktura.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. august.

(Bportal.ba/Detektor.ba)

Komentari su zatvoreni