Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Kako su “Arkanovci” ubijali po Zvorniku

Zaštićena svjedokinja Haškog tužilaštva na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću opisala je ubistvo bošnjačkih muškaraca u Zvorniku koje su u aprilu 1992. godine počinili srpski paravojnici za koje je čula da su bili pod komandom Željka Ražnatovića Arkana.

 

 

Ražnatovića optužio za zločine u Hrvatskoj i BiH, ali je on u januaru 2001. ubijen u Beogradu, prije nego što se našao pred sudom.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH. Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Bošnjaka s velikih dijelova teritorija Hrvatske i BiH.

Po optužnici, Srpska dobrovoljačka garda pod komandom Arkana bila je jedinica SDB-a Srbije.

Poslije prvog suđenja, Prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je ključne osnove žalbe, poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Suđenje se nastavlja u utorak, 20. februara.

 

 

(Detektor.ba)

Komentari su zatvoreni