SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI: Mladić vikao na Borovčanina: “Ti si lešinar Tome Kovača!”

– Tada sam s Borovčaninom otišao do ‘žutog mosta’. Tu smo pred jednom kućom u Potočarima prvi put sreli Mladića. Kada smo stali, Mladić je vrijeđao Borovčanina, govorio mu da je lešinar Tome Kovača, a zatim mu rekao da policiju rasporedi u Potočare, jer treba da krene evakuacija stanovništva – kazao je svjedok.

 

 

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako je 12. jula 1995. u hangarima u Kravici vidio leševe dok je prolazio kroz Konjević-Polje i onda je s Ljubomirom Borovčaninom otišao u centralu Srpske demokratske stranke (SDS) u Bratuncu kako bi “zaustavili ludilo”.

 

 

Neđo Jovičić, ratni vozač Ljubomira Borovčanina, pomoćnika komandanta specijalne brigade policije, kazao je da su otišli do Miroslava Deronjića, koji je tada bio predstavnik civilne vlasti u Bratuncu, kako bi on pokušao zaustaviti ludilo koje se tada dešavalo u Kravici.

 

Dio svjedočenja o događajima iz Kravice, u kojima je svjedok opisivao šta se dešavalo 12. jula, bio je zatvoren za javnost.

 

Svjedok je naveo kako je jedne prilike u Sandićima, vidio vojnike Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kako se predaju policijskim snagama u Bratuncu. Tu je, kako je rekao, bio i general Vojske Republike Srpske (VRS), Ratko Mladić.

 

– Mladić se predstavio zarobljenicima i rekao im kako će uskoro biti prebačeni na područje Kladnja, gdje je već počela deportacija njihovih porodica. Mladić je Borovčaninu tada rekao da će se za zarobljene vojnike pobrinuti jedan od njegovih oficira – kazao je Jovičić.

 

Jovičić je s Borovčaninom u Bratunac došao 9. jula, po naredbi tadašnje komande VRS-a s Jahorine, a 11. jula je, kako je izjavio, čuo od ljudi i vojnika u Bratuncu, da je pala Srebrenica.

 

– Tada sam s Borovčaninom otišao do ‘žutog mosta’. Tu smo pred jednom kućom u Potočarima prvi put sreli Mladića. Kada smo stali, Mladić je vrijeđao Borovčanina, govorio mu da je lešinar Tome Kovača, a zatim mu rekao da policiju rasporedi u Potočare, jer treba da krene evakuacija stanovništva – kazao je svjedok.

 

U Haškom tribunalu za genocid u Srebrenici i druge zločine sudi se Ratku Mladiću, dok je Borovčanin osuđen na 17 godina zatvora jer nije spriječio ubistva.

 

U Potočarima je, svjedok je izjavio, vidio civile kako ulaze u autobuse, ali nije vidio odvajanje muškaraca prilikom deportacije. Evakuacija je, kako je ispričao, nastavljena i 12. jula.

 

Svjedok je naveo da je, dok je bio s Borovčaninom, u Konjević-Polju sreo Gorana Sarića, ali ne zna tačno kojeg dana iza 11. jula.

 

– Vidili smo ga na raskrsnici u Konjević-Polju. Borovčanin je tada razgovarao sa njim. Sarić je došao u nekom francuskom vozilu koje smo mi zvali ‘žaba’. Ne znam o čemu su razgovarali – izjavio je Jovičić.

 

U ranijim iskazima koje je ovaj svjedok dao istražiteljima, kazao je da je susret Borovčanina i Sarića bio 14. jula.

 

Jovičić je svjedočio na suđenju Goranu Sariću, koji je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 11. septembar, javlja Birn.

Komentari su zatvoreni