Čuvajmo Srebrenicu

Suljagić zatražio otkrivanje autora prijetnji i zaštitu MC Potočari

Direktor Memorijalnog centra (MC) Srebrenica-Potočari Emir Suljagić zatražio je od Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH da kao nadležna institucija poduzme sve korake u cilju otkrivanja autora zastrašujuće prijetnje koja mu je jučer upućena,…

…. te zaštite MC Srebrenica-Potočari kao državne institucije i svih zaposlenih u njoj.

Podsjetimo, izdanje Sputnjika na srpskom jeziku jučer je objavilo vijest o apelu 86 intelektualaca, političara, reditelja, novinara, glumaca, istoričara iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH i Kosova u kojem pozivaju da se osudi ugrožavanje mira u Crnoj Gori i regionu od strane Beograda.

Jedan od potpisnika apela je i Suljagić, kojem su zbog toga upućene ozbiljne prijetnje. Naime, na Twitteru nalogu “Bodljikava” je uz ovu vijest priložen komentar u kojem stoji: “Ono kad je i lažna žrtva Srebrenice Emir Suljagić potpisao! E, vala, otkopaćemo ti Sulju kad tad”.

Uz slike dopisa upućenog Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Suljagić je na tweetu još napisao: “Sad će neko da postane predmet ‘prekogranične saradnje’ u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma.”

U svom drugom današnjem tweetu, Suljagić podsjeća da je srbijanski istoričar Vladimir Petrović u jednom svom tekstu ogorčeno naveo kako termin “etničko čišćenje” predstavlja srpski doprinos svjetskoj jezičkoj baštini.

“Ako mogu amandmanski da djelujem: masovne grobnice su jedinstveni srpski doprinos svjetskoj arhitektonskoj baštini”, naveo je Suljagić.

Prijetnja “prekopavanjem mezarja u Memorijalnom centru” je, kako doznajemo, tek najnovija u nizu prijetnji upućenih Suljagiću i MC Srebrenica-Potočari. Prijetnje su se intenzivirale nakon što su Suljagić i njegov tim pokrenuli niz važnih akcija i projekata u Memorijalnom centru s ciljem očuvanja sjećanja na genocid.

Važno je naglasiti da je Suljagić, kao što je to i sam naveo u svom dopisu Direkciji, direktor MC Srebrenica-Potočari – koji je državna institucija pod zaštitom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, pa se prijetnja njemu odnosi i na MC. Ove činjenice trebale bi biti sasvim dovoljan povod i državnom Tužilaštvu da se uključi u priču i uradi svoj dio posla.

(Vijesti.ba)