SVADBA O KOJOJ CIJELI BALKAN PRIČA – BOŠNJAK DOŠAO IZ DIJASPORE I OŽENIO…

Župa kod Prizrena na Kosovu naše je rodno mjesto gdje ljeti ne prestaju zurle i gočevi, gdje se vjekovima čuva stara tradicija, gdje se još uvijek čuvaju korijeni i porijeklo. Tradicija ima svoju ljepotu i čar, a često naši pečalbari znaju da kažu: “Što je moje, to mi srcu milo”. Poznato je da su tradicionalne, stare svadbe Bošnjaka iz Župe uvijek najljepše i da se o njima dugo priča i prepričava”, piše “Balkanplus Media”, te dodaje:

 

 

Ekipa “Balkanplus Media” je imala privilegiju da okom kamere zabilježi tradicionalnu bošnjačku svadbu, neviđenu do sada na našem prostoru. Odžini Ferid iz sela Nebregošta kod Prizrena, inače poznati majstor karatea ženio je svog sina jedinca Almena, sedmostrukog prvaka Evrope u karateu i upriličio je svadbeno slavlje koje bi se moglo još dugo pamtiti.

Tradicionalna nošnja, stara bošnjačka kuhana jela, nezapamćeni broj zvanica, besprijekorna organizacija bili su dovoljan razlog da privuku medijsku pažnju.

Često se pitamo zašto na nekoj svadbi ima više svatova i gostiju, a na nekoj manje. Koji je upravo razlog da jedna svadba bude veselija, a druga manje vesela.

 

Mi smo odgovor potražili od mještana Nebregošta i mislimo da smo ga našli. Na svadbi Almena Odžinija iz Nebregošta bilo je zvanica sa svih strana, iz svih sela u Župi, Prizrena, regiona, a bilo je i onih koji su specijalno došli i iz Italije.

U razgovoru sa mnogim mještanima Nebregošta koji privremeno rade u inostranstvu doznali smo da su maksuz nijjet učinili i došli specijalno “na jedan dan”, samo da prisustvuju ovom svadbenom veselju i nakon toga se vrate nazad.

“Ja sam kući stigao juče i sutra se vraćam. Došao sam da budem prisutan na svadbi i da uveličam ovo porodično veselje. Odžini Ferid koji danas ženi svog sina Almena isto je tako svima nama dolazio. Ne postoji veselje na kome je bio pozvan, a da se nije odazvao, on i njegov sin su zaslužili da budemo ovdje”, kaže Salija Odžini iz Nebregošta, jedan od osnivača poznate TV “MAM” u Švicarskoj.

Od mnogih gostiju smo dobijali sličan odgovor, a on je jednostavan, ako posjećujete rodbinu, komšije i prijatelje i oni će vas posjetiti…

 

Balkanplus Media

Komentari su zatvoreni