Svečano otvorenje Careve džamije: U Foču stigao veliki broj vjernika

0

Veliki broj vjernika stigao je u Foču gdje će danas svečano biti otvorena obnovljena Careva džamija.

 

Džamija koju je 1501. godine sagradio sultan Bajazit II na dominantnom brežuljku, oko kojega se kasnije razvio grad, 1992. godine srušile su do temelja srpske snage.

 

Otvaranju džamije prisustvuje i veliki broj zvanica, među njima i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik premijera Republike Turske Veysi Kaynak i generalni direktor agencije TIKA Serdar Çama.

 

Za muftiju goraždanskog Remziju ef. Pitića svečanost otvorenja Careve džamije predstavlja veliki i sretan događaj.

 

– Iako je ponovna izgradnja počela 2004. godine, projekt obnove doživio je nekoliko izmjena, jer se vodilo računa o njenoj autentičnosti. Danas ona izgleda onako kako je nekad izgledala – kazao je muftija, koji je zahvalio svim vakifima i svima onima koji su na bilo koji način dali doprinos u izgradnji ove džamije.

 

Kako je kazao muftija Pitić, njihov posao u ovoj regiji na području Muftijstva goraždanskog je jako izazovan.

 

– Pred nama su ozbiljni zadaci kako da osmislimo da ova regija bude življa, da mi u njoj budemo aktivniji, da budemo pobožniji i da znamo šta nam je raditi do 2030. godine – kazao je Pitić.

 

Naveo je da su tokom izgradnje imali dobru saradnju sa svim institucijama u Foči, općinskim službama, policijom, ljudima koji tu žive i rade.

 

– Ono što je ipak najljepše u njenoj izgradnji jeste to da smo džamiju sagradili vlastitim snagama. Zahvaljujući angažmanu naših vrijednih i darežljivih Fočaka i institucija, džamija je ozidana i pokrivena, a nakon toga je ostatak poslova preuzela Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) – istakao je Pitić.

 

Izvođač radova bila je firma “Neimari” iz Sarajeva. Većina rekonstrukcije je rađena na osnovu starih fotografija, a izgrađeni su i prateći sadržaji džamije.

 

Izgradnja džamije koštala je oko 1,5 miliona KM.

 

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Dosada je obnovljena samo jedna, Atik Ali-pašina džamija.

 

U toku je izgradnja i čuvene Aladža džamije, koju su srpske vlasti 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. Aladža džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

 

 

 

Faktor.ba

Odgovori