SVIJET JE VEĆ JEDNOM NIJEMO POSMATRAO – GUTA JE NOVA SREBRENICA

Događaji iz 1995. godine koji su se desili u Srebrenici nad bosanskim muslimanima, sada se ponavljaju u Istočnoj Guti.

 

 

– Svako novo dijete koje umre, svaki zločin koji prođe nekažnjeno, Istočna Guta sve više podsjeća na ono što je Kofi Annan jednom nazvao najgorim zločinom počinjenim na evropskom tlu od 1945. godine. Istočna Guta se pretvara u sirijsku Srebrenicu – piše Simon Tisdall u tekstu za ‘The Guardian’.

Kao što je bio slučaj u Srebrenici, prekinut je dotok hrane i bilo kakve pomoći. UN snage su, kako se dodaje, 1993. pod Srebrenicom podrazumijevale “sigurno mjesto”, a prošle godine na mirovnim pregovorima u Astani, Rusija je deklarirala Istočnu Gutu kao zonu “deeskalacije”.

– Kao i u Bosni, niko se nije potrudio da zaštiti civile nakon što su u decembru počeli napadi režima poslije propasti pregovora. Zračni udari, s katastrofalnim ishodom, izvode sirijske snage i njihove ruske pristalice. Pažnja velikih sila, SAD i Rusije, te regionalnih aktera kao što je Turska, fokusirana je na veliku igru strategije nad leševima pola miliona Sirijaca – navodi se dalje u tekstu.

Kako dodaje, za Trumpovu administraciju sve se svodi na Iran i njihove ambicije, za Turke je to stvar “rušenja Kurda”, a za Vladimira Putina je to “stvar moći”.

– Ali, za stanovnike Gute sve je stvar preživljavanja. Od 2011. godine, kada je rat počeo, pa do danas broj mrtvih se ne može tačno utvrditi pa se izražava u hiljadama, što prelazi sve granice. Izlaza nema. U Srebrenici, oko 8.000 muškaraca i dječaka muslimana ubijeno je za nekoliko dana. Između 25.000 i 30.000 žena, djece i starih bili su žrtve nasilja i prisilnog premještanja. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju kasnije je te zločine proglasio genocidom – dodaje se u tekstu.

Kako se navodi u tekstu, svijet je u to vrijeme tiho i nepomično stajao i posmatrao dok su udruženi general Ratko Mladić i paravojska Škorpioni “prelazili” preko holandskih mirovnih vojnih snaga. Međunarodna zajednica je “dobro znala šta bi general Ratko Mladić mogao uraditi, te da je masakr bio krajnji ishod njegovih planova.”

– Agonija u Istočnoj Guti, već poznata po scenama iz 2013. kada se u napadu koristilo biohemijsko oružje, sarin gas, također se polako, ali na sličan način ignorira. Još jednom u historiji civili, uključujući veliki broj djece, ginu. Još jednom zapadne sile, sa snagama raspoređenim u zemlji, odbijaju da interveniraju. I ponovo Ujedinjeni narodi su bespomoćni – piše Tisadal.

– Ovo bi mogao da bude jedan od najgorih napada u sirijskoj historiji, čak i gori od opsade Aleppa… Sistematski ciljati i ubijati civile predstavlja ratni zločin, a međunarodna zajednica mora djelovati da to zaustavi – , rekao je Zaidoun al-Zoabi iz nezavisne Unije medicinske njege i organizacije za pomoć.

Ali bar za sada, sirijski predsjednik Bashar al – Assad, baš kao i Mladić 1995., otporan je na vanjski pritisak. Dokazi koji pokazuju da je Assad umiješan u ratne zločine ne manjkaju, ali do sad nikakvih optužbi nije bilo.

– Danas, u istočnoj Ghouti, baš poput Srebrenice 1995. godine, počinjeni su ratni zločini koji mogu predstavljati genocid. U novembru prošle godine Mladić je osuđen u Hagu. Za to su bile potrebne 22 godine. Koliko će još djece umrijeti prije nego što pravda stigne u Siriju? – postavlja se pitanje na kraju teksta.

Komentari su zatvoreni