SVJEDOČENJE BIVŠEG PRIPADNIKA CRVENIH BERETKI U TRIBUNALU: “Muslimane je streljala grupa Crvenih beretki iz Srbije…”

0

Članovi Crvenih beretki su, s proljeća 1992, zlostavljali i ubijali nesrpske civile u Bosanskom Šamcu.

 

Copy

 

To je rekao bivši pripadnik te jedinice u nastavku ponovljenog haškog procesa protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Svjedok čiji je identitet zaštićen posvjedočio je i da je glavni komandant Crvenih beretki, koji je dio jedinice poslao da učestvuje u zauzimanju Bosanskog Šamca, bio drugooptuženi Simatović.

Iz pisane izjave i ranijeg iskaza svjedoka proizlazi da je on bio, u najmanju ruku, očevidac ubistva više Muslimana koje je, početkom maja 1992, u selu Crkvina kod Bosanskog Šamca počinila grupa Crvenih beretki iz Srbije, predvođena Slobodanom Miljkovićem zvanim Lugar.

U Crkvini je, po svjedoku, bilo streljano “pet do sedam Muslimana”, ali je, prema optužnici protiv Stanišića i Simatovića, tamo ubijeno “najmanje 16” muslimanskih civila.

Simatović je, zajedno sa bivšim šefom Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovicom Stanišićem, optužen za progon Hrvata i Muslimana u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Iskaz današnjeg svjedoka odvijao se iza zatvorenih vrata, radi zaštite njegovog identiteta, ali je tužilac Edward Russo prethodno, na otvorenom dijelu zasjedanja, pročitao sažetak svjedokove izjave.

Po tom sažetku, svjedok je bio pripadnik “više srpskih jedinica, uključujući Crvene beretke i Jedinicu za specijalne operacije” SDB Srbije.

Kako je izjavio, svjedoka su instruktori iz MUP Srbije obučavali u logorima Crvenih beretki u Ležimiru, na Fruškoj Gori u Srbiji, i u Pajzošu kod Iloka, u Hrvatskoj.

U Pajzošu je, “nekoliko puta” vidio Simatovića koga je nazvao “komandantom brigade za specijalne namjene MUP Srbije”, odnosno Crvenih beretki.

Upravo Simatović, obučen u maskirnu uniformu i crvenu beretku, dao je, u aprilu 1992. u Pajzošu, Crvenim beretkama, među kojima je bio svjedok, uputstva o predstojećem napadu na Bosanski Šamac.

Rekao im je da sve svoje isprave ostave prije polaska na “težak zadatak”. Zauzimanje Bosanskog Šamca bilo je ključno za probijanje Posavskog koridora, vitalne kopnene veze između Kninske Krajine, Republike Srpske i Srbije.

U okolinu tog grada, svjedok i njegova jedinica bili su prebačeni helikopterom, a tokom zauzimanja Šamca sarađivali su sa JNA.

Svjedok je naznačio da su njegovom jedinicom na terenu komandovali Srećko Radovanović zvani Debeli i njemu nadređeni Dragan Đorđević zvani Crni.

Pretpostavljeni obojici, po svjedoku, bio je Simatović, koji nije bio u Šamcu.

U pisanoj izjavi, svjedok je opisao kako je dva puta, od 17. aprila do 31. jula. 1992, video pojedine Crvene beretke kako, zajedno sa pripadnicima lokalne Teritorijalne odbrane, tuku zarobljene nesrpske civile u pritvoru kod zgrade SUP Bosanski Šamac.

O ubistvu u Crkvini, svjedok je izjavio i da je Miljkoviću-Lugaru “neko naredio da to uradi”. Zajedno sa Miljkovićem, svjedok je na poprištu zločina vidio još četiri Crvene beretke.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno sutra.

Zločini za koje su optuženi Stanišić (67) i Simatović (67) počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih djelova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

Proces Stanišiću i Simatoviću poslednji je u kojem će sudije utvrđivati da li su bivši zvaničnici Srbije krivi za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni funkcioner Srbije nije bio osuđen za ta zlodjela.

Poslije prvog suđenja, koje je, nakon jednog neuspjelog pokušaja, počelo 2009,. prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013., Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. Apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen pred sudskim Mehanizmom.

Ponovljeno suđenje počelo je 13. juna 2017.

 

 

IZVOR: S-B

Odgovori