Svjedok na suđenju za zločin u Srebrenici: Sam sam ostao na svijetu

Svjedok Tužilaštva BiH je, u nastavku suđenja za ratni zločin počinjen u Srebrenici, kazao da je 9. maja 1992. vidio zapaljene kuće u selu Rešagići, a da je kasnije saznao da su mu ubijeni supruga i djeca.

Ramiz Hajdarević je posvjedočio da su 9. maja 1992. neke naoružane osobe došle u selo Visočnik i njega i još neke mještane odvele u “Dom u centru Skele”.

“Kad su nas potjerali na Skelu, vidio sam da su zapaljene neke kuće u selu Rešagići”, izjavio je svjedok, pojasnivši da su on i komšije kasnije prevezeni u Srbiju.

Govoreći o svojoj porodici, Hajdarević je istakao kako ima saznanja da mu je supruga ubijena 16. maja, kada je zapaljeno i selo, a djeca početkom juna 1992. godine.

“Meni da je saznati za moju djecu… Makar kosti da im nađem. Sam sam ostao na svijetu”, rekao je svjedok.

Slavko Milovanović optužen je da je učestvovao u napadu na selo Rešagići i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći. Prema optužnici, napad na Rešagiće desio se 8. maja 1992. godine, a Milovanović je bio pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani.

Svjedokinja Hasnija Hajdarević je ispričala da je 9. maja 1992. iz Visočnika njen svekar, sa osam drugih osoba, otišao u Skelane na pregovore, ali da se nikada nije vratio. Druge osobe su, prema njenom kazivanju, preživjele.

Ona je izjavila i da su 16. maja 1992. godine došli vojnici, koji su im rekli da moraju ići na sredinu sela, da bi, kad je došla vojska, selo počelo gorjeti.

Hajdarević je navela i da je narednog dana s drugim mještanima otišla u Skelane, odakle su, u konačnici, otišli za Bajinu Baštu u Srbiji.

Suđenje će se nastaviti 7. marta, javlja BIRN BiH.

 

 

(Klix.ba/ZASREBRENICU.ba)

Komentari su zatvoreni