Čuvajmo Srebrenicu

Tabaković: Osuđujem incident u vrtiću “Poletarac“ kao i svako narušavanje međunacionalnih odnosa u Srebrenici

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Alija Tabaković osuđuje bilo kakav vid diskriminacije, netrpeljivosti i narušavanja međunacionalnih odnosa u Srebrenici.

 

 

– U povodu sramnog i za multietničku sredinu nerazumnog ponašanja pojedinih roditelja djece u obdaništu “Poletarac” u Srebrenici osuđujem svaki vid pokušaja minimiziranja postojanja drugog i drugačijeg u Srebrenici, u ovom slučaju Bošnjaka. Pokušaj da se pozdrav mira “selam“ protjera iz Srebrenice neće promijeniti želju Bošnjaka da ostanu u Srebrenici – upozorava Tabaković.

U saopćenju za javnost Tabaković pojašnjava da je povod za njegovo reagiranje incident koji se dogodio na roditeljskom sastanku u srebreničkom vrtiću “Poletarac“, kada je direktorica te ustanove nazvala selam i dobar dan, na što je majka djeteta srpske nacionalnosti rekla da je “selam teroristički pozdrav i da ne treba da se naziva u javnim ustanovama“. Potom su, kako je naveo, roditelji bošnjačke djece žestoko reagirali i napustili sastanak.

Naglašava da je neprihvatljivo “da takve poruke dolaze od članova porodice lokalnih funkcionera i predstavnika organa upravljanja vjerskih zajednica“.

– Nedopustivo je da se to događa u institucijama gdje vaspitavamo djecu o različitostima među nama, da bi odgojili generacije ljudi koji će graditi zajedništvo na ovim prostorima – navodi u saopćenju za javnost predsjednik SO Srebrenica Alija Tabaković.

Faktor.ba