TAKO JE 1995. GOVORIO ATIF DUDAKOVIĆ: “Zar sa zločincima pregovarati? Idemo u Banju Luku!”

0

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”, tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i Narodnom odbranom Fikreta Abdića.

 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su u Bihaću uhapsili bivšeg komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifa Dudakovića zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina. Pored Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima. Dudaković se jučer branio šutnjom.

Optužnica protiv bivšeg generala Armije BiH godinama je bila dio špekulacija unutar bh. medija, a sam Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac, da je časno branio svoju zemlju i narod te da je spreman i pravno dokazati svoju nevinost.

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”, tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i Narodnom odbranom Fikreta Abdića. Upravo je u dva navrata uspijevao vojno poraziti i u konačnici ukinuti tzv. Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna Fikreta Abdića. Zbog svojih ratnih zasluga u narodu je postao jedan od najcjenjenijih i najpopularnijih komandanata Armije BiH.

U nastavku pogledajte snimak Dudakovića načinjen upravo tokom oslobodilačke akcije “Sana 95”.

 

 

(Slobodna-Bosna.ba)

Odgovori