Čuvajmo Srebrenicu

TAZ: Hrvatska u EU zagovara treći entitet u BiH i jača nacionaliste

0

Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju u susjednoj Hrvatskoj najprominentnije zagovornike. Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već mjesecima pokušavaju u Briselu temu navodno ugnjetavanih Hrvata staviti na dnevni red”, piše njemački list Die Tageszeitung (TAZ)

TAZ je, naime, objavio je tekst o miješanju Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH pod naslovom ”Opasna igra Zagreba”, u kojem se ističe da politika Hrvatske zapravo šteti bosanskohercegovačkim Hrvatima.

“Vladajuća stranka HDZ i njena filijala u BiH traže promjenu izbornog zakona u BiH jer se HDZ BiH osjeća diskriminirano što u Federaciji BiH svi njeni građani, uključujući i Bošnjake, mogu birati člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda. Na taj način Hrvate sada u tročlanom Predsjedništvu BiH predstavlja ‘lijevo-liberalni Željko Komšić’, dok je izbore izgubio glavni kandidat nacionalističke desnice Dragan Čović”, navodi se u analizi.

Diplomatska ofanziva u Europskoj uniji, kaže se u tekstu, dio je i zagovaranje trećeg entiteta, što s pripisuje konzervativnim političarima u Hrvatskoj. Ta ideja, kaže se, ”ugrožava opstojnost BiH”.

“Zbog toga se mnogi ljudi u BiH ‘plaše da Hrvatska, kao i Srbija, teži teritorijalnoj podjeli njihove države’ te se napominje kako se HDZ sve više razvija u radikalno desnu političku snagu koja podržava i rehabilitaciju ‘fašističkih ustaša iz Drugog svjetskog rata”, zaključuje se u analizi TAZ-a.

(Klix.ba)

Odgovori