TEKST “NEW YORK TIMESA” PODIGAO OGROMNU BURU: Prekrajanje granica na Balkanu izgledalo bi ovako

0

– Ukratko, razmjena može da potpali druge dijelove Balkana da prekroje granice u skladu sa etničkom pripadnošću.

Razmjena teritorija između Srbije i Kosova trebalo bi da bude miran oblik etničkog čišćenja. Ali, to će barem donijeti mir – ova rečenica iz autorskog teksta za ugledni Njujork Tajms Čarlsa A. Kapčana podigla je ogromnu buru.

Autor je bio zadužen za evropske poslove u američkom Savjetu za nacionalnu bezbijednost u vrijeme administracije Baraka Obame.

Sada u tekstu pod naslovom “Ofanzivan plan za Balkan iza koga Amerika treba da stane” on snažno podržava ideju o razmjeni teritorija i poziva i SAD i EU da podrže to rješenje. Priznaje da bi to praktično bilo miran tip etničkog čišćenja, ali jasno poručuje – to je jedini način da se dođe do trajnog mira.

Šta zapravo piše u tekstu čija je jedna rečenica uspjela da podigne tako veliku buru u javnosti?

Za autora ovo teksta Balkan konstantno “ostaje u strateškom predvorju pakla” i sada je trenutak da se učini pomak. Pomak, iza koga, kako smatra, Amerika i EU treba da stanu.

– Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije prije deset godina, ali Srbija se još uvijek ne miri sa gubitkom teritorije, odbijajući da prizna Kosovo i stvarajući probleme između etničkih Srba i većine koja predstavlja etničko albansko stanovništvo. Skoro dvije decenije nakon što je NATO pokrenuo bombardovanje sa ciljem da protjera jugoslovenske vojne snage sa Kosova, tamo je ostalo oko 4.000 NATO vojnika da bi se održao mir. Sada bi mogao da se učini pomak. I to moralno ofanzivan, ali i SAD i Evropaska unija treba da stanu iza njega – navodi Kapčan.

On navodi da sve izgleda tako da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Kosova Hašim Tači rade na dogovoru o razmjeni teritorija koji bi mogao da dovede do okončanja tinjajućeg konflikt. Sjever Kosova, koji je ispunjen uglavnom etničkim Srbima, pripojio bi se Srbiji, a zauzvrat, Kosovo bi dobilo Preševsku dolinu, koju većinom nastanjuju etnički Albanci.

– Razmjena teritorija je miran oblik etničkog čišćenja. Ipak, to je ispravna odluka. Pragmatizam treba da pregazi principe u ovom slučaju, kako bi se obezbijedio dogovor koji obećava okončanje krvavih sukoba i mijenjanja granica, nastalih nakon raspada Jugoslavije – odlučan je Kapčan, koji navodi da se razmjena teritorije skrivala u pozadini još od prvih dana kosovske nezavisnosti.

Ipak, konstatuje, ništa se nije dogodilo, jer su se SAD i Evropsa unija tome čvrsto suprostavile.

– Ruku na srce, njemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je izjavila da “teritorijalni integritet zemalja Zapadnog Balkana utvrđen je i ne može se mijenjati”. Podržavajući Merkelovu, desetine istaknutih naučnika i političara sa obe strane Antlantika potpisali su otvoreno pismo koje osuđuje prijedlog i moli SAD i Evropsku uniju da se suprostave “povratku etnifikaciji politike i granica” – navodi on i dodaje da, ipak, postoje signali da se pojedini zapadni zvaničnici približavaju toj ideji.

Podsjeća i da je savjetnik Donalda Trampa za nacionalnu bezbjednost, Džon Bolton naveo da je politika SAD-a da dvije strane mogu da riješe nesuglasice između sebe i postignu dogovor i jasno istakao: “Ne isključujemo prekrajanje granica”.

– Gospodin Bolton dobro razmišlja, bar na ovom frontu. Sve dok obe strane pristaju na dogovor i mogu da obezbijede potrebnu političku podršku u svojim javnostima i pravnom sistemu – SAD i EU treba da ih podrže – navodi autor teksta.

On navodi podatke prema kojima u kosovskoj populaciji od skoro dva miliona ljudi, oko 90 odsto čine etnički Albanci, a oko šest odsto etnički Srbi.

Iako konastatuje da je do tačnih podataka teško doći, on navodi da oko polovina kosovskih Srba (70.000) živi na sjeveru zemlje. S druge strane, dodaje, u Preševskoj dolini ima oko 60.000 etničkih Albanaca i veličina je, navodi, srazmjerna sjevernom, srpskom dijelu Kosova.

– Koliko bi od te teritorije pripalo Kosovu, još uvijek se ne zna – naglašava on.

Prema njegovom mišljenju, srpska vlada će imati težak zadatak zvaničnog odobravanja kosovske nezavisnosti.

– Teritorija je istorijski i kulturološki važna za Srbe i srpsku religioznost, zbog manastira koji se dole nalaze. Ali, razmjena bi normalizovala odnose Srbije i Kosova i dopustila Balkanu da nastavi dalje – navodi Kapčan.

Ipak, dodaje, Srbi koji ostanu u sastavu Kosova, činiće još veću manjinu u južnom dijelu i sigurno će neki otići. Slično će biti i sa Preševskom dolinom.

– Ali, utvrđivanje granica između Srbije i Kosova uvešće stabilnost Kosovu, ohrabrujući one Srbe koji su ostali da učestvuju u građenju budućnosti te zemlje. I Kosovo je do sada uradilo posao vrijedan poštovanja povodom zaštite prava manjina – ističe on, prenosi Blic.

Potom se osvrće i na problem domino efekta u regionu. Kaže da kritičari razmjene teritorija tvrde da će to označiti opasan presedan u vremenu kada etnički nacionalizam hara Evropom (i šire).

– Ukratko, razmjena može da potpali druge dijelove Balkana da prekroje granice u skladu sa etničkom pripadnošću. Npr. Srbe u Bosni ili Albance u Makedoniji. Ali, nigdje drugdje na Balkanu, u ovom trenutku, ovakav prijedlog nije na stolu. Ako do dogovora o razmjeni dođe, internacionalna zajednica biće suočena sa stresom da ga prihvati kao izuzetni slučaj. Umjesto da dovede do normalizacije odnosa, etničko odvajanje i podjela teritorija mogli bi da učine suprotno. Srbija je dominantna u regionu. Njena uloga biće ključna u suzbijanju ambicija Republike Srpske koja stremi da se izvuče iz zajednice sa Federacijom u Bosni i Hercegovini – naglašava.

Konačno, zaključuje, Evropska unija je jasno stavila do znanja da Srbija i Kosovo moraju da normalizuju odnose, ako misle da se priključe Uniji. Razmjena je bliža nego što je ikada bila.

– Ipak, i predsjednik Vučić i predsjednik Tači mogu da se povuku, zato SAD i Evropska unija treba da ih ohrabre i daju zeleno svjetlo – kaže Kapčan.

(SB)

Odgovori