Tija Orić iz Srebrenice živi od 20 KM mužove penzije

Tija Orić iz Srebrenice živi od 20 KM mužove penzije

“Sve do prije pet godina moj muž Dašan i ja nismo znali šta imamo. Kada smo se vratili, zasukali smo rukave, očistili njive, nabavili dvije krave i ovaca. Prodavali smo drva iz vlastite šume, pekmez, suhe šljive, janjad, kurbane i druge proizvode i od toga uredili kuću, kupili frezu i automobil i lijepo se živjelo” – kazuje za “Avaz” Tija Orić (63) iz Lehovića kod Srebrenice.

Teški bolesnik

Ali, prije pet godina, u 61. godini, umro joj je muž Dašan, a ona se razboljela i nije sposobna, kaže, obavljati ni najlakše fizičke poslove. Mora redovno ići na ljekarske kontrole i svakodnevno konzumirati velike količine lijekova, jer je teški srčani bolesnik.

Živi od 20 maraka suprugove penzije, koja je do njegove smrti iznosila 41 KM. Kako kaže, najveća joj je briga nabavka ogrjeva za zimu.

“Jesenas mi nepoznati, dobri ljudi dotjeraše 12 metara isječenih drva. Istovariše i odoše, i nisu htjeli odati ko su” – zahvaljuje im Tija.

Pomoć kćerki

Kaže da ima dvije kćeri, udate i žive u Federaciji BiH. Imaju svoje porodice, često dođu i pomognu koliko mogu. Zovu je da ide kod njih, ali Tija neće iz svojih Lehovića, gdje živi u lijepo uređenoj i besprijekorno čistoj kući.

Amar H

Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.

Leave a Reply

Close
Close