Tomislavgrad: Htjeli da džamiju “dignu u zrak”, dobili uslovne kazne

0

Mostarski muftija Salem ef. Dedović oglasio se u poendjeljak u povodu prvostepene presude za napad na džamiju u Omerovićima kod Tomislavgrada, prenosi bh. informativni servis INS.

 

 

„Proteklih dana putem medija smo upoznati da je prvostepenom presudom “Osam mladića osuđeno za napad na džamiju u Omerovićima”. Želimo istaći da je izuzetno važno što su krivci otkriveni u njihovom punom imenu i prezimenu i dovedeni pred lice pravde, gdje je utvrđena njihova odgovornost za upad u selo Omerovići i napad na vjerski objekat – džamiju“, naveo je muftija Dedović u saopćenju za javnost.

Uzimajući u obzir razmjere drskog, kako je naveo Dedović, hajdučkog upada u selo Omerovići i namjere počinilaca da “dignu u zrak” vjerski objekat – džamiju – postavlja se pitanje da li je uslovnom kaznom zadovoljena pravda i pravičnost u ovom slučaju.

„Izrečenu prvostepenu presuduu ovom slučaju, stanovnici tamošnjeg kraja razumjeli su kao još jedno u nizu poniženja koja vjernici muslimani, nažalost,doživljavaju na ovim prostorima. Divljački napad za koji se “mladićima” sudilo desio se 15. augusta 2015.godine na katolički blagdan Velike gospe, tako davno da ga se još rijetki, osim stanovnika Omerovića i ostalih usko vezanih za ovaj događaj, uopšte sjećaju“, dodao je.

U Islamskoj zajednici u BiH su primijetili da su gotovo tri godine trebale su Općinskom sudu u Livnu da doneseprvostepenu presudu u slučaju u kojem su “mladići” verbalno i fizički napali Bošnjake,stanovnike sela Omerovići, a koji su ih, zahvaljujući budnosti, ipak zaustavili u njihovom naumu da “dignu u zrak” džamiju. Pritom je oštećena njihova imovina.

„Za sve pomenute radnjepočinioci ovog krivičnog djela na kraju višegodišnjeg suđenja dobili su uslovne kazne. Želimo vjerovati u pravosudni sistem naše države, ali sa žalošću moramo konstatovati, da se ovim izrečenim sankcijama,mogu samo ohrabriti neki novi potencijalni napadači i rušitelji vjerskih objekata, jer očito je, za to neće dobitiprimjerenu kaznu. Napadi na vjerske objekte su mržnjom, netolerancijom i isključivošću inspirisana djela, i kao takva zaslužuju i adekvatnu sankciju, jer samo tako će se preduprijediti neki novi nasrtaji, a sistem i država dati do znanja svima u ovoj zemlji da su vjerski hramovi mjesta koja zaslužuju pažnju, poštovanje i zaštitu“, zaključio je muftija Dedović.

 

 

(Ins.ba)

Odgovori