Tromp: Genocid počeo u Prijedoru ’92., završio u Srebrenici

0

Dr. Nevenka Tromp, profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu, u periodu od 2000. do 2012. godine radila je Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u timu Tužilaštva na istraživanju političkog i vojnog rukovodstva. Danas je u razgovoru za N1 govorila o reviziji presude BiH protiv Srbije.

Tromp se u emisiju “Dan uživo” javila direktno iz Haaga gdje se nalazi reporter N1 Vlado Marić koji izvještava o postupku revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Vrlo je važno kako će se zaprimiti taj podnesak na ovom sudu, da li će Sud odlučiti da su svi usovi ispoštovani. Naredni korak je perspektiva daleke budućnosti. Mislim da se mora ići korak po korak. Meni je teško govoriti o novim činjenicama, pošto niti ja niti bosanska javnost nismo upoznati sa sadržajem ove aplikacije“, kazala je Tromp.

Kazala je da u slučaju genocida nikada ne može biti samo jedna činjenica i jedan dokaz.

U javnosti se stvara slika o tome kako bi trebalo i šta bi trebalo biti. U slučaju genocida nikad ne može biti jedna činjenica i jedan dokaz. Pravni tim ovdje će imati puno prostora za kreativnost i rad“, istakla je.

Ja mislim da je ovo proširenje geografskog prostora gdje ima i gdje se trebaju tražiti novi dokazi, a to su zemlje koje su bile uključene u aktivnosti međunarodne zajednice za vrijeme rata“, smatra Tromp.

Još je dodala da bi novi dokazi mogli ležati u transkriptima razgovora Miloševića i Mladića.

Transkripti razgovora Miloševića i Mladića bi mogli biti novi dokazi. Mislim da nema potrebe za obehsrabrenjem i u slučaju revizije za zločin genocida, sud i svaki sudija će ovu aplikaciju shvatiti ozbiljno. To nisu zločini kojima se ovaj sud često bavi i sa strane sudija će postojati odgovornost da se ovo ozbiljno tretira“.

Neveka Tromp je za kraj razgovora poručila da je proces genocida počeo u aprilu ’92. godine.

Proces genocida je počeo od aprila ’92 godine. Prijedor i općine oko Prijedora predstavljaju simbolički početak genocida koji se završava u Srebrenici 1995. godine“.

 

N1

Odgovori