Turski režiser Faysal Soysal: Hatidža Mehmedović bila je moja i majka svakog siročeta u svijetu

0

Pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turske i uz podršku Generalne direkcije za kinematografiju Ministarstva za turizam i Grada Istanbula (IBB), a u organizaciji Balkon Filma ove godine je u Istanbulu organizovan 1. Međunarodni festival kratkog filma “Prijateljstvo”. Grad domaćin ovog festivala je Istanbul, a dio projekcija će ovog vikenda, 22. i 23. decembra, biti održan i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine

Pod pokroviteljstvom Predsjedništva Republike Turske i uz podršku Generalne direkcije za kinematografiju Ministarstva za turizam i Grada Istanbula (IBB), a u organizaciji Balkon Filma, ove godine je u Istanbulu organizovan Prvi međunarodni festival kratkog filma “Prijateljstvo”. Grad domaćin ovog festivala je Istanbul, a dio projekcija će ovog vikenda, 22. i 23. decembra, biti održan i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je riječ o prvom, na ovaj festival prijavljeno blizu 700 filmova iz 76 zemalja, a u istanbulskim kinima Beyoglu, Kadikoy, Salt Galata, te na Univerzitetu Bahcesehir u Univerzitetu Istanbul, je između 14, 15. i 16. decembra prikazano 17 najboljih filmova, i isto toliko filmova u kategoriji “Filmovi za dugo sjećanje”. Riječ je o filmovima iz Turske, Francuske, Belgije, Irana, Kazahstana, Italije, Kirgistana, Španije, Grčke i Estonije. Dio projekcija će se održati i u BiH.

Direktor festivala i turski režiser Faysal Soysal je, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu, istakao kako je ovo prvi festival kratkog filma “Prijateljstvo”, te kako je cilj da se svake godine jedan dio filmova prikazanih na ovom festivalu prikaže i ljubiteljima filma u jednoj zemlji mimo Turske. Soysal je istakao kako je prva zemlja domaćin izvan granica Turske odabrana BiH, te da je to učinjeno s razlogom.

-Mi na ovaj način želimo imati funkciju mosta kojim ćemo se spajati i širiti naše prijateljstvo. Svakako, BiH je za nas veoma važna i to je jedna od zemalja s kojom imamo najbolje prijateljske i bratske odnose – istakao je Soysal.

Soysal je autor dokumentarnog filma “Izgubljena vremena”, koji tematizira žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu, između ostalog, i kroz primjer nedavno preminule Srebreničanke Hatidže Mehmedović. Na pitanje koliko je za njega kao autora značajno to što će ovaj film biti premijerno prikazan u BiH, odgovorio je:

-Vrlo teško mi je govoriti o Hatidži. Posljednjih godina smo se često vidjeli, posebno za bajrame. Ona ja bila moja druga majka. Posljednji put sam je posjetio u bolnici neposredno pred 11. juli, vijest o njenoj smrti me jako rastužila. Ona je žena koja nije znala šta je to mržnja, nije mrzila ni Srbe koji su ubili njenu djecu. Žena koja se molila za svu djecu u svijetu. Majka Hatidža bila majka svakog potlačenog djeteta u svijetu. Ona je bila jedna nada, nažalost izgubili smo se i ne znam kako ćemo popuniti to mjesto – podvukao je Soysal.

Na programu u BiH bit će prikazan i film “Sladoled” čiji je režiser ujedno i predsjednik žirija Festivala Yüksel Aksu. Riječ je o filmu koji je bio kandidat Turske za prestižnu filmsku nagradu Oscar.

Aksu je u obraćanju istakao kako je prvi put posjetio Bosnu i Hercegovinu, te da je veoma radostan zbog toga. Iako nikada prije nije bio u Bosni, kazao je kako Bošnjake veoma dobro poznaje jer je zajedno s njima odrastao u Izmiru.

-Kao dijete sam odrastao u Izmiru među Bošnjacima i još uvijek ne mogu da zaboravim djevojku u koju sam se tada zaljubio. Mi u Turskoj se divimo Bošnjacima. Ex-yu, ali i bh. kinematografija nakon toga, imaju posebno mjesto u mom životu. ‘Sladoled’ je moj prvi film i ono što treba naglasiti da u filmu ne igra niti jedan afirimisani glumac, već samo lokalni mještani. Kad budete gledali film shvatit ćete koliko je povezan s ovim prostorima – kazao je Aksu.

Aksu ističe kako je generalno istočnoeuropska kinematografija bila hladna, te kako su u to vrijeme ex-yu kinematografiju u turskoj doživaljavali kao svojevrsno otopljenje.

‘Sjećaš li se Doly Bell’ u naše vrijeme je bio zabranjen, a bio je to jedan pravi filmski hit. ‘Otač na službenom putu’ smo znali napamet. U mojim filmovima također možete primijetiti prisutnost glumaca amatera, kao što je i u slučaj s filmom ‘Dom za vješanje’. Politička pitanja ostavljam po strani. Mi smo također bili tužni i ljuti zbog perioda poslije toga – rekao je Aksu.

U kategoriji Panorama u Turskoj je premijerno prikazano još 14 filmova koji su nagrađeni međunarodnim takmičenjima.

Kada je riječ o projekcijama u Sarajevu, biće prikazano pet filmova, a održat će se i dva panela na temu “Da li je moguće prijateljstvo u međunarodnim odnosima?” i “Prijateljstvo u kinematografiji”. Na pomenutim panelima govorit će Yuksel Aksu, te poznati bosanskohercegovački direktor fotografije Mirsad Herović.

Projekcije Festivala u BiH i bit će održane u Kulturnom centru Instituta “Yunus Emre” Sarajevo, na adresi Mula Mustafe Bašeskije 31/a, a projekcije filmova će se vršiti od 13.00 do 18.00 sati. Ulaz na svim projekcijama je besplatan.

Izvor: Anadolija

Odgovori