Čuvajmo Srebrenicu

Tužilaštvo BiH nije moglo pronaći u kojim medijima je Milorad Dodik negirao srebreničke žrtve

Tužilaštvo BiH nije moglo pronaći u kojim medijima je Milorad Dodik negirao srebreničke žrtve, nakon čega je odbačena i tužba protiv njega.

 

 

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa su 11. juna 2015. godine podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika zbog, kako su naveli, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

Dodik u svojim medijskim istupima često negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen 1995. godine, unatoč presudi Međunarodnog suda u Hagu.

Povezani članci

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su udruženja obavijestili da neće biti provedena istraga po ovoj prijavi jer „ne postoje osnovi sumnje da je prijavljena osoba počinila predmetno krivično djelo“.

Predsjednica Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa Munira Subašić izjavila je za agenciju Patria da su u prijavi Tužilaštvu naveli medije i datume u kojima je Dodik negirao srebrenički genocid, majke ubijene djece optužio da lažu…, ali da ni više od dvije godine nakon prijave iz Tužilaštva BiH nisu mogli pronaći arhivu Dodikovih medijskih istupa u kojima je vrijeđao žrtve, piše NAP.

POVEZANO: ODBAČENA PRIJAVA UDRUŽENJA ŽRTAVA GENOCIDA PROTIV DODIKA

Pratite ZASREBRENICU.ba na Facebooku