U INAT ŽRTVAMA SREBRENICE: Aleksandar Vučić posthumno odlikovao Vitalija Čurkina

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je sinoć posthumno Vitalija Čurkina, bivšeg predstavnika Rusije u UN-u.

 

 

Orden je tokom svečane ceremonije u Ambasadi Srbije u Moskvi uručio Čurkinovoj supruzi Irini i poručio da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što “danas srpski narod nije označen kao genocidan”.

Vučić je rekao da je “zahvaljujući hrabrim akcijama Čurkina u UN, a prije svega hrabroj odluci predsjednika Vladimira Putina, to spriječeno i takav žig ne stoji na čelu srpskog naroda”.

“Jedan je od rijetkih koji se suprotstavio propagandi protiv srpskog naroda, a ono što mu srpski narod nikad neće zaboraviti jeste sve što je učinio u julu 2015”, poručio je Vučić.

Podsjećamo, Čurkin je bio izaslanik Moskve prilikom pregovora za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji od 1992. do 1994. godine. Također, u BiH je poznat kao čovjek koji je digao ruku i uložio veto u ime Ruske Federacije kada je 2015. godine u Vijeću sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici.

Hasečić: To je jako sramotno od Vučića, uvredljivo za žrtve

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je u Moskvi supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog stepena, kojim je nekadašnji ambasador Rusije u UN posthumno odlikovan.

Vučić je, na svečanosti upriličenoj tim povodom u ambasadi Srbije u Moskvi, rekao da je Čurkin, između ostalog, zaslužan za to što danas srpski narod nije označen kao genocidan. Govoreći o britanskom nacrtu rezolucije kojim je trebalo da srpski narod, uz samo još jedno pleme u Africi, bude proglašen za genocidan, Vučić je rekao da je zahvaljujući hrabrim akcijama Čurkina u UN, a prije svega hrabroj odluci predsjednika Vladimira Putina, to spriječeno i takav žig ne stoji na čelu srpskog naroda.

Komentari su zatvoreni