U Narodnoj skupštini RS puklo srpsko jedinstvo

0

Narodna skupština Republike Srpske odbacila je i oštro osudila odluku o pokretanju revizije presude protiv Srbije, koja je, kako je naznačeno u zaključcima, donesena protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH.

Predstavnici RS u institucijama BiH pozvani su da iskoriste sva sredstva kojima će onemogućiti donošenje odluka dok ne budu riješena vitalna pitanja za RS, piše Patria.

I upravo na tome palo je srpsko jedinstvo, koje je bezbroj puta spomenuto u skupštinskoj sali tokom jučerašnjeg cjelodnevnog zasjedanja entitetskog parlamenta.

Iz vladajuće koalicije 46 poslanika je podiglo ruku za, dok su 23 poslanika opozicije, Saveza za promjene bila suzdržana. Srpsko jedinstvo puklo je.

-Nismo usaglasili zaključak koji kaže da Srbi u BiH koji predstavljaju RS u institucijama BiH treba da blokiraju državu BiH zarad Suda i Tužilaštva BiH. Zbog koga i čega, zbog Dodika i mnogih koji su u poziciji da moraju pred tim sudom i tužilaštvom da polažu račune a mi treba da sprovodimo njihove odluke i naredbe, rekao je lider SDS-a Vukota Govedarica.

Dodik je insistirao da se krene u izmjene Krivičnog zakona RS kojim bi bilo definirano da se zaključci NSRS moraju provoditi, a ukoliko neko to odbije onda bi to bilo krivično djelo. Govedarica smatra da se radi isključivo o obračunu sa političkim neistomišljenicima, te je to za SDS neprihvatljivo.

Predsjednik PDP Branislav Borenović je rekao kako je vjerovao da će se usaglasiti.

-Prevario sam se. Ovo je zaista bila jedna improvizacija dosad neviđena u Parlamentu. Njihova namjera je bila da iskoriste ovaj momenat isključivo, i to ne prvi put, u marketinške svrhe, rekao je Borenović.

 

NAP.ba

Odgovori