Home Novosti BiH U okviru Marša mira po prvi put prikazivanje filma ”Mislio sam da...

U okviru Marša mira po prvi put prikazivanje filma ”Mislio sam da u Potočare idem u bolji život ali… ostao sam bez babe”

mesud selimovic

Drugog dana Marša mira, u kampu ”Mravinjci” bit će po prvi put prikazan dokumentarni film ”Mislio sam da u Potočare idem u bolji život ali… ostao sam bez babe” autora Dine Durmića. Svi sadržaji u kampovima počinju od 19 sati, a prikazivanje ovog filma je otprilike oko 21 sat.

 

 

”Dokumentarni film ‘Mislio sam da u Potočare idem u bolji život ali… ostao sam bez babe’ nastao je prije dvije godine, na dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici u produkciji RTV Slon iz Tuzle. Namjera nam je bila na određeni način dati svoj doprinos obilježavanju dana sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a, kroz životnu priču, tada dječaka a danas uspješnog vojnika i sportiste Mesuda Selimovića. Poruka filma je univerzalna: Da se Srebrenica, više nikada i nigdje, nikome ne ponovi”, naveo je autor Durmić.

Podsjećamo, organizatori ovogodišnjeg Marša mira i Organizacioni odbor za obilježavanje 11. jula, uvrstili su ovaj dokumentarni film u program, s ciljem da se što više osoba, posebno mladih koji su prvi put na Maršu mira upozna sa onim što se događalo tih dana. Mnogi su proživjeli slično, te će zasigurno ovaj film ostaviti dubok trag na te osobe. Cilj je također pokazati mladima, da i nakon ovakve tragedije, uz žrtvu i zalaganje, čovjek mora ojačati i krenuti naprijed, te biti uspješan u svom poslu, baš kao što je to Selimović danas.

Treba reći da će se, nakon prikazivanja filma, obratiti i sam autor koji će govoriti o procesu nastanka ovog djela, ali i načinu na koji je on doživio ovu priču. Pozvao je sve one koji su u mogućnosti, da dođu u kamp ”Mravinjci” i zajedno sa učesnicima Marša mira pogledaju ovaj dokumentarac.

Inače, u utorak 11. jula u Memorijalnom centru Potočari bit će klanjana dženaza i obavljen ukop 71 žrtve iz Srebrenice i Podrinja. Riječ je o žrtvama ubijenim u genocidu prije 22 godine.

 

 

RTV Slon

Previous articlePromocija knjige Hariza Halilovića “Kako opisati Srebrenicu” u Sarajevu
Next articleČedomir Jovanović: Srebrenica je naša sramota i grijeh
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.