U Potočarima 11. jula će biti ukopana i žena ubijena u šestom mjesecu trudnoće

0

Za ukop u Memorijalni centar Potočari u Srebrenici 11. jula za sada je spremno 30 žrtava genocida, a za kolektivnu dženazu u Prijedoru 20. jula tri žrtve, rekla je za Faktor Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

 

 

Podsjeća da su među žrtvama genocida tri maloljetnika, zatim žena koja je ubijena u šestom mjesecu trudnoće.

Remzija je imala 20 godina

– Riječ je o trudnici koja je imala 20 godina Remziji Dudić i ona je ubijena zajednom sa suprugom Nijazijom koji je imao 22 godine. Očevi i Remzije i Nijazija su ukopani ranije u Potočarima. Ovo još nije konačan broj. Moguće je do same dženaze da će biti još identifikacija. U Identifikacionom centru Podrinje se nalaze posmrtni ostaci 170 žrtava, odnosno 126 aktivnih slučajeva. To su posmrtni ostaci identificirani na temelju DNK analize, ali ne i od porodica što će biti urađeno u narednom periodu. I 44 identificirane žrtve i DNK analizom i od porodica, ali zbog nekompletnih tijela porodice se teško odlučuju na ukop – ispričala nam je Čengić.

Podsjeća da je posljednja masovna grobnica sa žrtvama genocida otkrivena u decembru 2015. godine na smetljištu u Kozluku u Zvorniku iz koje je ekshumirano 55 posmrtnih ostataka, od kojih je 15 kompletnih i 40 nekompletnih tijela.

– Kada je riječ o Prijedoru, do sada su posmrtni ostaci tri žrtve spremni za ukop 20. jula na zajedničkoj dženazi u Prijedoru. Riječ je o žrtvama koje su ekshumirane u ranijem periodu. Jedna na području Kozarca, zatim Hambarina i treća je pronađena na području Prijedora. Kada je riječ o Korićanskim stijenama, posmrtni ostaci pronađeni u posljednjoj masovnoj grobnici u septembru prošle godine, neće biti identificirane do zajedničke dženaze u Prijedoru. Naime, tada je ekshumirano 135 posmrtnih ostataka, a među njima 86 lobanja – govori Čengić.

Dodaje da očekuju najmanje 86 identiteta.

Posmrtni ostaci su bili izmiješani

– Nakon što pristignu DNK nalazi, mi ćemo o tome izvještavati porodice. Ova masovna grobnica je bila izmještena. Dakle u sekundarnoj grobnici su posmrtni ostaci bili izmiješani, pa će se u narednom periodu raditi resocijacija, odnosno, sklapanje skeleta. I kada dođu DNK nalazi, mi ćemo o tome obavještavati porodice. Nadamo se da će žrtve koje su otkrivene u septembru prošle godine na lokalitetu Korićanskih stijena biti identificirane do zajedničke dženaze u Prijedoru 2019. godine – rekla je Čengić.7

Izvor: Faktor

Odgovori