U RS-u BURNO ZBOG SUĐENJA NASERU ORIĆU: Advokati i predstavnici institucija Republike Srpske sumnjaju da Sud BiH namjerno odugovlači

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je presuda zasnovana na paušalnim ocjenama, umjesto na zakonom utvrđenim činjenicama

 

 

Advokati i predstavnici institucija Republike Srpske, koji se bave problematikom ratnih zločina, ističu da odugovlačenje Suda BiH prilikom odlučivanja nije neuobičajeno, ali da u ovom slučaju ima razloga za sumnje da se to radi namjerno.

“Tužilaštvo BiH ima dobre argumente za obaranje prvostepene presude, prije svega, jer je zasnovana na dokazu koji nije izveden na glavnom pretresu, što je automatski razlog za validnu i osnovanu žalbu”, navode oni.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić rekao je da je presuda zasnovana na paušalnim ocjenama, umjesto na zakonom utvrđenim činjenicama.

Sud BiH oslobodio je u oktobru prošle godine Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića odgovoronosti za ratni zločin, odnosno ubistvo trojice srpskih zarobljenika na području Srebrenice 1992. godine.

 

 

(Slobodna-Bosna.ba)

Komentari su zatvoreni