Čuvajmo Srebrenicu

U RS-u TREPERE KAO PRUT: Odbor za ustavna pitanja NSRS pisao Ustavnom sudu BiH, zatražio odbijanje apelacija Kluba Bošnjaka

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske je zatražio od Ustavnog suda BiH da odbije zahtjeve Kluba Bošnjaka za ocjenu ustavnosti Zakona o šumama i odredbi Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske kao neosnovane, zaključeno je danas na sjednici Odbora.

U odgovoru na zahtjev sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti ova dva zakona, Ustavnom sudu BiH predloženo je da ih odbije.

“Odbor navodi da su u potpunosti neosnovani navodi podnosioca zahtjeva da NS RS nema ustavni osnov za pravno regulisanje pitanja upravljanja i gazdovanja šumama i šumskim zemljištem, jer su ova pitanja jasno propisana Ustavom BiH iz kojeg nesumnjivo proizlazi da se radi o pitanju u isključivoj nadležnosti entiteta”, saopšteno je iz ove institucije.

Oni su naglasili da Vijeće naroda RS nije poseban dom NS RS, te da delegati u tom tijelu nemaju aktivnu legitimaciju za podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti zakona.

“Odbor ukazuje da još jednu netačnu tvrdnju iz podnesenog zahtjeva, a to je da su organi RS niži organi. Odbor ističe da u BiH ne postoji hijerarhijski odnos između institucija BiH i institucija RS, pa samim tim ni institucije RS ne mogu biti niži organi, kako ih oslovljavaju podnosioci zahtjeva. Odbor za ustavna pitanja podsjeća da je Ustav BiH uspostavio jasnu podjelu nadležnosti između nivoa BiH i entiteta, tako da ni institucije ova dva nivoa nemaju hijerarhijski odnos tj. institucije BiH nisu ni na koji način nadređene institucijama RS, niti imaju bilo kakva ovlaštenja kakva bi imao viši organ”, objasnili su oni.

Podsjećanja radi, delegati Bošnjaka iz Vijeća naroda RS podnijeli su ovu apelaciju u martu ove godine, a oslonili su se na odluku Ustavnog suda od prošle godine o poljoprivrednom zemljištu. Oni su, u obrazloženju zahtjeva, istakli da termin da BiH nastavlja postojanje u odnosu na raniju BiH, znači da je sva imovina koja je tada pripadala BiH u kontinuitetu pripada sadašnjoj BiH, a ne entitetima.

U RS, pak, ističu da je promjenom ustavne strukture nakon Dejtona BiH data nadležnost entitetima nad svim oblastima koje nisu izričito navedene u Ustavu BiH.

(SB)

Komentari su zatvoreni