U Sanskom Mostu zbog ratnog zločina uhapšen vojvoda Mićo Praštalo

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona po nalogu Tužilaštva BiH jutros su u Lušci Palanci kod Sanskog Mosta lišili slobode Miću Praštala (73) zvanog Kudra koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Praštalo je tokom rata kao pripadnik Šeste krajiške brigade . Vojske RS kao komandant bataljona komandovao i lično činio zločine na područjima općina Prijedor, Sanski Most i Ključ.

 

 

Tokom rata bio je vojvoda 

 

Praštalo se dovodi u vezu sa zločinom u Briševu između Sanskog Mosta i Prijedora, mjesto najvećeg zločina VRS-a nad Hrvatima u BiH. U samo dva dana, stradalo je 68 hrvatskih civila, selo uništeno, obiteljske kuće spaljene, a imovina opljačkana. Stradale su cijele obitelji, a povratak stanovništva nikada nije zaživio.Prema izjavama svjedoka vojvoda Kudra komandovao je palanačkim 6.bataljonom i činio zločine po Briševu u periodu 23-26.juli 1992.. Mještani bošnjačkih sela Skucanog Vakufa, Modre i Gorice pamte ga po teroru i odvođenju muškaraca u logore. Pominje se i u zločinima na području općine Ključ.

U optužnici Tužilaštva BiH iz 2008. godine protiv Marka Adamovića i Boška Lukića na jednom mjestu piše:

Takođe je svjedoku poznato da je ubistva uglavnom činila vojska „sa strane“, i da je
neka od navedenih lica ubio izvjesni Kudra koji je predvodio bataljon iz Palanke, a
pripadali su 6. sanskoj brigadi. Kasnije se pričalo i da je „Baserina“ vojska hapsila ljude.

Svjedoku nije bilo jasno zašto su muslimani privođeni, ali zna da su u prostorijama stanice ispitivani i tada smrtno nastradali Harambašić Mehmed, Konjević Mehmed, Babović Hašim, Omeragić Rasim, Kučuković Derviš i Keranović Damir.

Mićo Praštalo Kudra jedno je od najzvučnijih ratnih imena koje se vezivao za zločine protiv čovječnosti. I on je bio svjestan da je samo pitanje dana kada će biti lišen slobode zbog ratnog “minulog rada”.

Nakon rata pune 22 godine bio je “ugledni” građanin i bavio se lovom…na životinje.

Javno je govorio kako neće dozvoliti da ga živog uhapse te da će sebi presuditi.

 

 

 

(SAFF.ba)

Komentari su zatvoreni