Čuvajmo Srebrenicu

U STRAHU SU VELIKE OČI: Šta je sve Milorad Dodik rekao o novim američkim sankcijama i proširenju “crne liste”?

“Sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju Balkan po svojim standardima”, kazao je Dodik.

– Uvjeren sam da zemlje EU i cijeli demokratski svijet neće pratiti atak Amerike i prijetnje sankcijama – istaknuo je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

– Amerika je moćna zemlja, to je razumljivo. Moć se nekada izražava kao nemoć i ovo je više dokaz njihove nemoći. Argumentima i metodama kojima su pokušavali doskora da modeliraju svijet u ulozi najvažnije zemlje, svakako je sada došao u krizu ili ne daje rezultate pa se prijeti silom – kazao je Dodik u razgovoru za RTRS.

On je kazao da “se moglo čuti da je na tapetu zaustavljanje čitavog demokratskog procesa u zemljama Zapadnog Balkana”.

– Amerikanci očigledno imaju svoje unutrašnje probleme. Sjedinjene Američke Države su podjeljeno društvo, povratkom Bidena vraćeno je staro društvo u igru, koje se zove ‘Klintonovi sljedbenici’, a koji su bili neposredni učesnici raspada Јugoslavije. Sada pokušavaju svojim pravilima da modeliraju Balkan po svojim standardima – kazao je Dodik komentarušići najavu novih sankcija prema Zapadnom Balkanu, koje je najavio američki predsjednik Joe Biden.

Dodik je, kako prenose “Nezavisne”, poručio da SAD traži poslušnike, klimoglavce i da su to sljedbenici njihove politike.

– Širom svijeta podržavaju razne diktatorske režime kada je to njima u interesu, a ovdje se, kao, bore za demokratiju, što je krajnje licemjerno – kazao je Dodik.

(SB)

Komentari su zatvoreni