Home Novosti Ubica koji je u bijegu 23 godine bio vojnik u BiH?

Ubica koji je u bijegu 23 godine bio vojnik u BiH?

Justin Clarke

Justin Clarke (62) bio je bjegunac čak 23 godine, nakon što je ubio bildera Paula Milburna. Clarke je upucao Milburna dok je sjedio u njegovu automobilu. Tokom bijega od zakona, Clarke je radio na Bliskom Istoku te je služio u vojsci BiH toliko dugo da je zaslužio penziju, piše Mirror.

 

 

Bivši domar sada je konačno u zatvoru, osuđen na kaznu od 25 godina zatvora. Ušli su mu u trag u Berlinu 2016. godine kada su detektivi otkrili da je još uvijek u kontaktu s porodicom i prijateljima.

”Ne znamo koliko dugo je bio u Berlinu”, rekla je inspektorica Justine Jenkins. ”Znamo da je služio kao vojnik u BiH u svojim mlađim danima. Mislimo da je putovao kroz različite države tokom svog bijega, a radio je i u Kataru kao radnik”, dodala je.

Prije nego što je počinio ubistvo, Clarke je bio u Legiji stranaca. Poslije se oženio i počeo školovati za advokata. Devedesetih je planirao unosan posao s lokalnim dilerom. On i saradnici napravili su devet lažnih paketa kanabisa, nakon čega su kontaktirali Milburna, koji je prodavao kanabis te su dogovorili posao u vrijednosti 20 hiljada funti.

Clarke je tada upucao Milburna, pobjegao i bio u bijegu do septembra 2016. Kod njega su pronašli lažne dokumente, a Clarke je odbio otkriti gdje je sve živio. Policija je pronašla prepisku koja sugeriše da je Clarke tokom bijega živio i u Hrvatskoj, piše Mirror, a na istok je otputovao s pomoću tuđeg pasoša.

S obzirom na to da BiH nije u Evropskoj uniji, nije im stigao evropski nalog pa nisu znali da je Clarke bjegunac. Presuda mu je izrečena danas, a on je tokom izricanja ostao u ćeliji.

“Odlučnost da se Clarkea locira i uhapsi impresivna je i vrlo smo zahvalni”, izjavila je porodice ubijenog.

Previous articlePotvrđena optužnica za genocid u Srebrenici
Next articlePoučna priča o snazi dove
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.