UČESNIK U SREBRENIČKOM GENOCIDU: Ratni zločinac Miroslav Baljak tuzlanske studente podučava pravnoj etici i ljudskim pravima!

Miroslav Baljak, sin Branka. Rođen 6.11.1970. godine u Travniku. Dekan je Fakulteta političkih nauka Evropskog univerziteta Kallos u Tuzli. Studente podučava pravnoj etici i ljudskim pravima. Isti čovjek nalazi se na spisku učesnika u srebreničkom genocidu. Evidentiran je pod brojem 31. Major je u Oružanim snagama BiH, zaposlen u Petoj pješadijskoj brigadi na Dubravama kod Tuzle

 

 

 

Ugledni profesor

 Kako je upravo on postao ugledni profesor koji tuzlanske studente podučava ljudskim pravima, novinarska ekipa Federalne TV pokušala je saznati na Evropskom univerzitetu. Tamo ih je dočekala Munevera Bećarević, predsjednica Upravnog odbora UKC-a Tuzla i dekanesa Fakulteta zdravstvenih nauka na Evropskom univerzitetu, koja nije željela govoriti.

Nakon toga, ulazak ekipi FTV-a na Evropski univerzitet je zabranjen. Na vratima ih je dočekalo obezbjeđenje, koje im je onemogućilo da dođu do dekana Miroslava Baljka.

Baljka su potom potražili na adresi Braće Obradovića u Zvorniku. Bezuspješno. U polasku na posao, major Baljak ponovo nije bio raspoložen za razgovor.

Od 10. do 19. jula učestvovao je u masovnim ubistvima srebreničkih Bošnjaka i progonu oko 30 hiljada stanovnika zaštićene UN-ove enklave Srebrenica. Danas, ne bježe Srebreničani – već Baljak od kamere.

Majke u nevjerici

Srebreničke majke, koje 20 godina tragaju za kostima svojih sinova, u nevjerici su nakon saznanja da je ovakav čovjek visokorangirani službenik Oružanih snaga, pogotovo da uči studente etici i ljudskim pravima, piše Federalna.ba.

– Ima njih preko 400 koji rade u policijskim strukturama, državnim organima, sudovima i tužilaštvu – ističe Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Na Kallosu su davno priznali da je recept za uspjeh potkupiti političke stranke u Tuzlanskom kantonu.

– Da svaka stranka delegira po jednog svog kandidata, mi da ga izvedemo na političkim naukama, od prve do četvrte godine besplatno. Mislim da se devet stranaka prijavilo iz Kantona. Mi smo to dali iz razloga da se to malo omasovi. Da malo krene. Mi smo gledali tu prije svega svoj interes – kaže Nedeljko Stanković, rektor Evropskog univerziteta Kallos.

A agoniji i bolu srebreničkih majki, koje 20 godina tragaju za kostima svoje djece, nema kraja. Bol je još veća kada svojim očima moraju gledati kako vršnjake njihove djece danas uče profesori koji su u julu 1995. godine ubijali njihovu djecu i odvodili ih na masovna stratišta…

RADIO KAMELEON

Komentari su zatvoreni