UGLEDNI AMERIČKI PROFESOR SERWER NEMA DILEMU: “Rusi su zarobili Dodika koji je njihov sluga, on je marioneta koja će ispunjavati njihovu volju.”

0

Za njega nema dileme!

Bosna i Hercegovina nije nikakva tempirana bomba kako to kaže francuski predsjednik Emmanuel Macron, mislim da ona više stagnira nego što otkucava kazao je profesor vašingtonskog Univerziteta “Johns Hopkins” Daniel Serwer.

Na pitanje ocjenjuje trenutnu situaciju i politička prepucavanja u Bosni i Hercegovini. Profesor Univerziteta Johns Hopkins ističe kako izuzev rijetkih političara većina ih se bavi etno-nacionalističkim političkim djelovanjem.

“Politička prepucavanja su, s djelomičnim izuzetkom gospodina Komšića, nacionalističke i etno-nacionalističke stranke na vlasti koje su to bile i tokom rata i nastavile su voditi taj rat političkim nenasilnim metodama u posljednjih 25 godina. Moram vam reći da sam stava da iako je vlast u Bosni i Hercegovini disfunkcionalna, draže mi je da se politika odvija po nenasilnim nego po nasilnim metodama. Mislim da je napravljen veliki napredak jer ipak ljudi pokušavaju da sarađuju kada je u pitanju formiranje vlasti. Dobar dio odgovornosti snose stranci. Rusi su zarobili Dodika koji je njihov sluga, on je marioneta koja će ispunjavati njihovu volju. Oni ne žele Bosnu i Hercegovinu posebno prema NATO-u, iako mislim da su u međuvremenu postali i anti-EU također, jer konstantno gube na Balkanu. Poraženi su u Crnoj Gori i Albaniji, nemaju nikakve šanse na Kosovu. Bosna i Hercegovina je podijeljena po pitanju NATO-a. Ne vidim nikakvog smisla u Dodikovom odbijanju osim da su Rusi platili za to. Zato mislim da je vrijeme da građani Bosne i Hercegovine da odluče da li zbog ovih nesretnih stvari gospodin Dodik treba biti u Predsjedništvu. On kao što znate ne može putovati u moju zemlju i mislim da je to s dobrim razlogom da ne može doći u SAD”, stav je Serwera.

(SB)

Odgovori