Home Novosti BiH Uhapšen zbog silovanja Bošnjakinje

Uhapšen zbog silovanja Bošnjakinje

Postupajući po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine, policijski službenici SIPA-e su na području Foče locirali, identificirali i lišili slobode osumnjičenog Sašu Ćurčića, rođenog 1960. godine u Foči, državljanina BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

 

 

Navedeni osumnjičeni je pod istragom i osumnjičen je da je u ljeto 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS, postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Ćurčić je osumnjičen da je prijetnjom i upotrebom sile nad žrtvom bošnjačke nacionalnosti počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Osumnjičeni je pod istragom i tereti se da je počinio krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stava 1. tačka g), prisiljavanje druge osobe na seksualni odnos ili s njim izjednačenu seksualnu radnju silovanje, u vezi sa članom 180. stavom 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora kako bi se onemogućilo ometanje postupka, a istraga se nastavlja u pravcu podizanja optužnice.

 

 

(SAFF.ba / ZASREBRENICU.ba)

Previous articleDr. Sekula Stanić, heroj koji je ubijen zbog toga što je spašavao život svojim kolegama, ljekarima bošnjačke nacionalnosti
Next articleJEDAN OD NAJLJEPŠIH: Mahirov Ezan poslušan preko 340.000 puta (VIDEO)
Portal zaSrebrenicu.ba je nazavisno-informativni koji ima za cilj promociju Srebrenice i dešavanja na području opštine.