Čuvajmo Srebrenicu

UMOR STVARA KILOGRAME: EVO KOLIKO IH MOŽETE DOBITI ZBOG LOŠEG SNA U SAMO JEDNOM TJEDNU

Ukoliko ste cijelu noć učili ili spremali prezentaciju, sljedećeg jutra ćete sigurno uzeti veliku kavu s puno šećera uz krafnu, nakon čega slijedi energetsko piće i slasni komad pizze…

Kako ste umorniji – lošije se hranite, a evo i zašto.

Nedostatak sna stvara želju za ugljikohidratima

Kada tijelo ne dobiva dovoljnu količinu odmora u njemu se javlja želja za ugljikohidratima. Ovo se prvenstveno javlja kao potreba da se podigne energija koja je u tom trenutku u padu, piše David Wolfe.

Taj energetski dodatak trajat će samo 30 do 45 minuta, nakon čega ćete ponovo potonuti.Nedostatak sna uzrokuje stres koji također izaziva želju za slatkišima. Kako naučnici objašnjavaju – kada ste pod stresom vaše tijelo pokušava proizvesti seratonin koji bi vas smirio. 

Stvaranje kilograma

Nedostatak sna će vas debljati čak i ukoliko se zdravo hranite, jer tada vaše tijelo jako teško balansira hormone, prenosi Bizlife.

Kada su hormoni za apetit u disbalansu, vaš metabolizam se usporava, a vaš apetit povećava.

Znanost kaže da oni koji imaju problema s nedostatkom sna unesu i do 300 kalorija viška dnevno. Oni koji spavaju samo dva sata dnevno dobiju do kilogram tijekom tjedna.

Krug se nastavlja

Kada uđete u rutinu nespavanja teško vam je vratiti se na prvobitno stanje. Iako počinjete češće spavati, nestabilnost organizma se nastavlja kao i stres i nezadovoljstvo, a nezdrave navike su i dalje tu.

Od kafe sa šlagom i krafne do konzumiranja gaziranih pića, činjenica da niste stigli napraviti zdrav doručak i da zbog nespavanja želite ugoditi sebi i pojesti nešto brzo.

(Hayat/Foto: Ilustracija, Pixabay)

Loading..