Čuvajmo Srebrenicu - ZS

UNPROFOR naredio: Ne pomažite muslimanima od 15 do 60 godina

0

Vojnik Carlos Steiner tužit će kanadsku vladu zbog diskriminacije srebreničkih muslimana.

 

Kanadski veteran ovog će mjeseca Vijeću za ljudska prava u Ženevi podnijeti tužbu protiv kanadske vlade zbog diskriminacije koju je kanadski bataljun UN-a provodio nad muslimanima iz Srebrenice 1993. godine.

Carlos Steiner je novinarima Dnevnog avaza opisao mučne događaje kao što su četnički zločini, ali i ponižavajući odnos prema srebreničkom stanovništvu, a svoje je tvrdnje potkrijepio i mnoštvom dokumenata.

– Od zapovjedništva UNPROFOR-a 22. svibnja 1993. godine dobili smo izričitu naredbu da u Srebrenici ne možemo spasiti ni pružiti bilo kakav medicinski tretman “ranjenom muslimanu starijem od 15 i mlađem od 60 godina”. Budući da sam u to vrijeme bio drugi u lancu zapovjedne odgovornosti jedne od UN-ovih promatračnica, otvoreno sam prosvjedovao zbog ovakve odluke – otkrio je Steiner.

Kazao je i kako su kanadski vojnici lokalne muslimane nazivali pogrdnim imenima, poput “jigaboo”, što je riječ slična izrazu “crnjo” koji se koristi za pripadnike crne rase. Među vojnicima je bilo i onih koji su bili spremni pomoći, no oni su ipak bili u manjini, a Steinera, koji se družio s mještanima, čak su željeli zatvoriti.

 

 

Vecernji.hr

Odgovori

84 queries in 1.076 seconds.