Upozorenje Srbiji: Uvođenje sankcija dovodi Prištinu u UN

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi uvođenje sankcija Rusiji “vjerovatno moglo dovesti do stupanja samoproglašenog Kosova u UN-u”, a da bi ekonomske posljedice bile „veoma teške“.

„Do sada nisam čuo dovoljno uvjerljiv argument za uvođenje sankcija Rusiji i zato mislim da je neophodno da se o tako važnom pitanju sa tako velikim posljedicama razgovara otvoreno i transparentno u Skupštini Srbije“, rekao je Jeremić za RTS.

Predsjednik Narodne stranke je naveo da su građani Srbije „većinom protiv uvođenja sankcija“, a da je u Skupštini potrebno govoriti o politici ne bi li Vlada Srbije, koja kao izvršna vlast donosi odluke, mogla da to uradi uz punu institucionalnu i Ustavom predviđenu podršku.

„Oni koji su za uvođenje sankcija govore o nekakvim moralnim i vrijednosnim razlozima. Kada je riječ o moralnim razlozima, Srbija na osnovu svog iskustva i historije i te kako odgovorno može da tvrdi da sankcije ne pogađaju one kojima su namijenjene, već običan narod i Srbija bi zato principijelno trebalo da bude protiv uvođenja sankcija bilo kojoj državi“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je vrlo malo država u svijetu uvelo sankcije Rusiji, osim država članica EU i nekih najbližih saveznika SAD-a.

„Većina svijeta se opredijelila da ipak stoji po strani, uključujući i neke vrlo bliske saveznike SAD-a, poput Izraela, a ima i članica NATO-a koje nisu uvele sankcije Rusiji, poput Turske, tako da ta stvar nije baš crno-bijela“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je veoma važno da se otvoreno kaže kakve bi bile posljedice neuvođenja sankcija.

„Da li nam kao državi neko prijeti i na koji način? Da li nam prijeti ekonomski ili, ne daj Bože, vojno? Da prosto razumijemo koje su stvari na stolu“, naveo je Jeremić.

„Mi za sada ne znamo šta je na stolu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao sa njemačkim kancelarom, francuskim predsjednikom i drugim državnicima. On često govori o velikim međunarodnim pritiscima, i hajde da razgovaramo otvoreno o tome koji su to pritisci i da u javnoj i transparentnoj raspravi u parlamentu i građani saznaju o čemu je riječ“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će Narodna stranka u skupštini pitati predstavnike vlasti „šta se nalazi sa druge strane“.

„Važno je i da ne bude izvrtanja izbornih obećanja, odnosno da ste jedno govorili prije izbora, a drugo poslije izbora. Postoje stranke i vlasti i opozicije koje su prije izbora govorile da nikada neće uvoditi sankcije Rusiji, a danas čujemo neku drugu pjesmu sa tih adresa. Narodna stranka je izuzetno pažljivo nastupala po tom pitanju u kampanji, jer smo bili svjesni koliko je stvar komplikovana i na koji način može da se razvije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je Narodna stranka ozbiljna i državotvorna stranka „koja dugo mjeri prije nego što presječe i donese odluku, a kada jednom presječe, onda drži riječ”.

(N1)

Komentari su zatvoreni