Čuvajmo Srebrenicu

VALENTIN INZKO, OTVORENO, OD IVANCOVA DO TEGELTIJE: BiH je primjer paralizirane države, nakon sjednice PIC-a ruski je ambasador…“

Visoki predstavnik Valentin Inzko govorio je o stanju u pravosuđu, zasjedanju PIC-a, slučajevima Dragičević i Memić…

Sve članice PIC-a, osim Ruske Federacije, izrazile su zajedničko viđenje situacije u BiH i mislim da tekst komunikea to odražava. Kasnija izjava ruske ambasade daje njihove razloge neslaganja s tekstom komunikea. To je stav Ruske Federacije i kao takav je primljen k znanju.

Čini se da je međunarodna zajednica ipak razjedinjena kad je u pitanju dalje djelovanje OHR-a…

Mislim da je suprotno, i to je jasno rečeno u komunikeu. Naš sastanak prošle sedmice pokazao je sve veći konsenzus u Upravnom odboru PIC-a kada je riječ o potrebi da se sačuva mandat visokog predstavnika. Razlog koji stoji iza toga je nepredvidivost situacije u BiH. Institucije na državnom nivou blokirane su već godinama, postoje pokušaji da se promijene postojeći aranžmani u FBiH, ima očitih problema u oblasti vladavine prava i tako dalje.

Gotovo svakodnevno čujemo negativnu retoriku i svjedoci smo novih inicijativa koje imaju destabilizirajući ili potencijalno destabilizirajući učinak na situaciju u zemlji. I dok fokus treba da bude na sprovođenju pozitivnih reformi, neki su i dalje usredotočeni na negativne politike, što rezultira stagnacijom i odlascima ljudi iz zemlje. Kao što ćete vidjeti u kominikeu, Upravni odbor PIC-a ponovio je svoju punu podršku mojim nastojanjima da osiguram puno poštivanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir i vršenju mog mandata u skladu s Aneksom 10. i relevantnim rezolucijama Vijeća bezbjednosti UN-a. To se nije promijenilo.

Takođe su naglasili da međunarodna zajednica želi da zadrži neophodne instrumente kako bi se obezbijedilo poštivanje Dejtonskog sporazuma. Što se tiče zatvaranja OHR-a, Upravni odbor PIC-a je ponovio preduslov koji nam je već dugo poznat, a to je puna sprovođenje programa “5+2”. I to je pitanje koje treba postaviti lokalnim liderima: da li su spremni ispuniti taj program?

Integralni intervju Valentina Inzka „Nezavisnim novinama“ možete pročitati ovdje.

(SB)

Loading..