Čuvajmo Srebrenicu

Veliki državni nameti i sve manji broj stanovnika gase stare zanate

Općina svake godine izdvoji 30.000 KM za podsticaj malih preduzeća, ali to nije dovoljno, kažu zanatlije

U Srebrenici je prošle godine s radom počelo 15 poduzetničkih radnji. Istovremeno je 20 malih preduzeća i zanatlija odjavljeno, čime je nastavljena višegodišnja tendencija smanjenja broja malih poduzetničkih preduzeća.

Prema podacima Odjeljenja za privredu i razvoj Općine, aktivno je 88 malih poslovnih subjekata, što je za pet manje u odnosu na 2018. godinu.

Čuva tradiciju

Vlasnici malih poduzetničkih radnji kažu da se u ovoj općini državnim nametima i malim brojem stanovnika gase stari zanati te su mnogi građani zbog najsitnijih zanatskih usluga prinuđeni ići u Bratunac.

Ahmed Ustić, brico, kaže da zahvaljujući vlastitom lokalu, koji je uredio vlastitim sredstvima, nekako opstaje. I pored niske cijene šišanja od 4 i brijanja 5 maraka, kaže da bude dana da nema nijednu mušteriju. Drži ga što zna da se narod mora šišati i što čuva više od pola stoljeća porodičnu frizersku tradiciju Ustića.

Obimna dokumentacija

Radomirka i Haris Alić imaju slastičarnicu „Slatki zalogaj“ u centru grada. Kažu da razmišljaju odjaviti radnju i potražiti neki drugi posao.

– Općina godišnje izdvaja 30.000 maraka posticaja za mala preduzeća. To nije dovoljno, a mnogi zbog obimne dokumentacije, koju treba aplicirati, budu odbijeni, a ta sredstva u malim iznosima podijele se na one koji ispunjavaju uvjete konkursa. Pored svih problema poslovanja, najveći je nedostatak stanovnika – jada se Radomirka.

Kako nam je rekao Nedeljko Bajraktarević, mušterije radije na pijaci kupuju polovnu obuću nego što bi izdvojili tri marke za popravku oštećene, koju bacaju.

– Nekada sam, posebno u proljeće i ljeto imao pune ruke posla, a sada je sve stalo. Ne mogu da zaradim za kiriju, a o kupovini repromaterijala nisam ni razmišljao. Stoga sam prije dvije godine odjavio jedinu obućarsku radnju u gradu – kazuje Bajraktarević.

(Avaz.ba)