Čuvajmo Srebrenicu

Veliki politički povratak Bogića Bogićevića: Objavljena je informacija koja mijenja sve!

0

Tokom gostovanja u emisiji “Pošteno” urednice Duške Jurišić na FTV, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik DF-a Željko Komšić i Emir Suljagić iz Građanskog saveza, razgovarali su o brojnim temama, a dotakli su se i mogućnosti povratka politici nekadašnjeg člana Predsjedništva SFRJ iz SR BiH – Bogića Bogićevića.

 

 

Inače, tokom emisije je potvrđeno i da će DF i Građanski savez najvjerovatnije prihvatiti dokument o zajedničkom nastupu na izborima, kojeg je ponudio SDP BiH.

Također, otkriveno je da je formiran zajednički Savjet tri stranke, koji će imati savjetodavnu ulogu u budućim procesima.

Nikšić je potvrdio da su u toku razgovori sa Bogićem Bogićevićem o mogućnosti da bude nosilac liste za državni Parlament. Ipak, treba istaći da građani već odavno priželjkuju da se Bogićević kandiduje za člana Predsjedništva BiH, tako da je pitanje kako će ovakvo riješenje biti prihvaćeno među glasačima.

Komšić je istakao da je vrlo važno ko će biti članovi Predsjedništva, jer upravo oni odlučuju između ostalog i o tome ko će komandovati Oružanim snaga, ko će biti ambasadori, ko će nas predstavljati u Washingtonu, i sa kakvom ideologijom.

– Ono što je problem jeste beznađe, ljudi su bez nade, a to je veći problem od straha koji zna biti motivirajući, jer kad ostavite ljude bez nade oni se predaju, i to je ono što me najviše brine. Ali ja mislim da se možemo boriti i da nikada nećemo izdati i pristati na pritiske sa bilo koje strane da oni dolazili – kazao je Komšić.

Nikšić je dodao je da najvažnije pobijediti Čovića i HDZ ali i SDA kako oni ne bi ponovo imali člana Predsjedništva, a dodao je da je još važnije pobijediti ove stranke u parlamentima i upravo se tu krije posebna uloga Bogićevića.

Ponovio je da Denis Bećirović ima najveće šanse da bude kanidat SDP-a za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, ali naglasio je da ne isključuje mogućnost da ljevica ide samo sa jednim kandidatom za člana Predsjedništva. Ipak, analitičari smatraju da bi to moglo dodatno zbuniti glasače, jer svi očekuju više kandidata ljevice. Dodao je da u RS-u SDP neće imati kandidata za Predsjedništvo.

Istakao je da je potpuno opredijeljen za dogovor koji bi podrazumijevao jednu listu.

– To moramo dogovoriti, ali važno je da razgovaramo i da smo spremni za zajednički nastup na bilo kojoj osnovi koja će dovesti da imamo dovoljan broj glasova, ali neka stvari moramo odvagati. Moguće je da ćemo za Dom naroda imati kvalitetniji multinacionalni sastav – rekao je Nikšić.

 

 

(BH dijaspora)

Odgovori