Čuvajmo Srebrenicu

VELIKI PORAZ DRAGANA ČOVIĆA: O promjenama Izbornog zakona neće odlučivati stranački lideri nego posebna komisija Parlamenta BiH!

Mada je lider HDZ-a Dragan Čović uporno pokušavao suziti krug sagovornika o izmjenama Izbornog zakona BiH i sve dogovoriti s liderima SDA Bakirom Izetbegovićem i SNSD-a Miloradom Dodikom, proces je nepovratno krenuo u drugom smjeru. Pregovori će se ubuduće odvijati unutar institucija sistema, a nikako na zatvorenim sastancima stranačkih čelnika vladajućih partija HDZ-a, SNSD-a i SDA.

Krajem protekle sedmice, napokon je i Vijeće ministara imenovalo svoje predstavniku u Međuresornu radnu grupu za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH. Imenovani su ministar finansija Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac te zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović.

Time je kompletirana Međuresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH.

U ovu komisiju ranije su imenovani predstvanici iz Doma naroda državnog Parlamenta: Sredoje Nović, Bariša Čolak i Munib Jusufović, dok su iz Predstavničkog doma imenovani Borjana Krišto, Alma Čolo, Dženan Đonlagić, Damir Arnaut, Nenad Stevandić, Branislav Borenović, Saša Magazinovića i Snježana Novaković-Bursać.

Kako se precizira odlukom o osnivanju, “zadatak Međuresorne radne grupe je pripremiti izmjenu izbornog zakonodavstva BiH te ga posredstvom ovlaštenog predlagača uputiti domovima u parlamentarnu proceduru”.

Eventualni pregovori stranačkih lidera Čovića, Izetbegovića i Dodika nemaju više nikakvog smisla, jer se i tako svaki njihov zaključak mora verificirati na sjednici Međuresorne radne grupe, a potom i na sjednicama oba doma Parlamenta BiH.

Važno je napomenuti da je za promjene izbornog zakonodavstva nužno stvoriti ustavnu pretpostavku, čemu se Čović ranije, također, protivio s obzirom na to da je za promjene Ustava potrebno osigurati dvotrećinsku podršku u oba doma Parlamenta BiH. Upravo su zbog toga u Međuresornu radnu grupu, uz predstavnike partija na vlasti, imenovani i predstavnici vodećih opozicionih partija (SDP-a, PDP-a, SDS-a).

(SL. B.)

Komentari su zatvoreni