Čuvajmo Srebrenicu

Verbalni rat u Vijeću sigurnosti UN-a: Spominje se i Srebrenica!

0

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN o situaciji u Siriji došlo je do verbalnog sukoba između ruskog ambasadorica Vitalija Čurkina i predstavnice SAD Samanthe Power.

Čurkin je, na optužbe Powerove da se u sirijskom gradu Alepu čine zločini nad civilima, rekao da američka ambasadorica nije u poziciji da nastupa “kao da je Majka Tereza” jer, kako je istakao, predstavlja zemlju sa slabim rezultatima na polju poštovanja ljudskih prava, prenosi Tas.

Samantha Power je, govoreći na sjednici u New Yorku, uporedila situaciju u Alepu sa ozloglašenim zločinima nad civilima, uključujući hemijski napad na Kurde u iračkoj Halabdži 1988, genocid u Ruandi 1994. i srebrenički genocid 1993, navodi ruska agencija.

Američka ambasadorica je postavila niz pitanja koaliciji koja je uz Asada.

– Da li bukvalno ništa ne može da vas posrami? Da li vam pod kožu ne uđe nijedan akt barbarstva prema civilima, nijedno pogubljenje djeteta? Da li vas to ne prestraši makar malo? Da li postoji nešto o čemu nećete lagati ili opravdavati? – upitala je Powerova.

Ruski ambasador, koji je izvijestio o oslobađanju Alepa, poručio je na to Powerovoj da “ne izgubi iz vida koju zemlju predstavlja”.

– Sjetite se rezultata svoje zemlje prije nego što počnete da iznosite mišljenje sa pozicije moralne ili bilo koje druge vrste nadmoći. Historija i Bog će prosuditi ko je za šta kriv – rekao je Čurkin.

On je, također, ukazao na ulogu koju je, kako je rekao, “zapadni trio” igrao u eskalaciji sirijske krize i invaziji SAD na Irak 2003. što je dovelo do formiranja Islamske države, navodi Tas.

Powerova je na sjednici oštro kritikovala vladu sirijskog predsejdnika Bašara ae-Asada i njene podržavaoce, optuživši provladine snage da ubijaju civile na ulicama Alepa.

– Vaše snage i vaši punomoćnici izvode te zločine. Vaše barel-bombe, minobacači i vazdušni udari omogućili su miliciji u Alepu da opkoli desetine hiljada civila u vašem sve užem obruču – zaključila je američka ambasadorica u VS UN.

 

Izvor Avaz

Odgovori